Skogsfastigheter

Göra egen skogsbruksplan

33 inlägg 26628 visningar 9 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Göra egen skogsbruksplan

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#133219 Göra egen skogsbruksplan

Man kan ju av olika anledningar vilja ha kompetensen att kunna göra en egen skogsbruksplan.

Skälen kan t.ex vara:
Ekonomiska
En vilja att lära sig mer om sin skog
Kunna kontrollera en befintlig skogsbruksplan, bra bland annat vid nyförvärv

Hur kan man då gå till väga?

Steg 1. Hur stor är avdelningen?
Ofta har man tillgång till en gammal skogsbruksplan så att man i stora drag får fram ytor på avdelningarna. Har man ingen skogsbruksplan så ska det finnas en som staten? gjorde för ca 20-30 år sedan. Hur man kan få tag på den idag vet jag inte.
Har man dock en gammal skogsbruksplan så får man inventera så att avdelningarna stämmer. ”Mina sidor” hos http://www.skogsstyrelsen.se/Aga-och-bruka/Mina-sidor/ kan vara till en hjälp, viss nyttig information går även att få gratis hos ”Historiska kartor” hos www.lantmäteriet.se. Enklare ytmätning finns på båda dessa sajter.
Enklare ytmätning går även att göra med dagens konsument GPSer, dock har de dålig noggrannhet.

Steg 2. Inventera avdelningen
Då är det bara att ge sig ut i skogen med ”Ludde” för att mäta grundytan, en höjdmätare, en borr, en klav, och en bra blankett.

Steg 3.
Sammanställa indata
För en glad amatör så räcker det långt att knappa in indata i ett Excelark, där följande kolumner finns:
Avdelningens namn och yta
Ålder
Huggningsklass
Ståndort
Virkesförråd per ha och avdelning
Målklass
Trädslagsfördelning
Medeldiameter
Medelhöjd
Grundyta
Terräng
Bonitet och årlig tillväxt per ha i m3sk
Stammar per ha
Allmän beskrivning

Bra länkar:
http://www.skogsstyrelsen.se/Aga-och-bruka/Mina-sidor/
http://historiskakartor.lantmateriet.se ... earch.html
http://www.forestmaps.se/skogsbruksplan.htm
http://forestmaps.se/images/Gallringsmallarmm.pdf
http://www.forestmaps.se/images/faltblankett.pdf
http://www.forestmaps.se/images/tor_jonsons_kub_tab.pdf
http://www.forestmaps.se/images/tabellhkl.pdf
http://www.forestmaps.se/images/kuberin ... l_gran.pdf
http://www.forestmaps.se/images/hjelpta ... salder.pdf
http://www.forestmaps.se/images/huvudplantor_si.pdf   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

Nolltax AB  
#133220 På väg är satellitbaserad skogsdethärfinns-bild.
Morgondagens skogsplaner torde utgå från det.

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#133234 Google earth kan vara en guldgruva. Man behöver inte vara så överambitiös när man planerar åt sig själv. Har man beståndsindelning, arealer, åtgärdsklass och åtgärdsbehov så har man kommit långt. Resten kan man komplettera efter hand. Man kan t.ex räkna årsringar och trädlängd när man gallrar eller hugger nåt vindfälle istället för stt springa och borra.

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

Jasi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#133365
Zalman skrev:
Har man ingen skogsbruksplan så ska det finnas en som staten? gjorde för ca 20-30 år sedan. Hur man kan få tag på den idag vet jag inte.


ÖSI Övergripande skogsbruksinventering gjordes 1988 här omkring, finns hos Skogsstyrelsen. Jag har själv utgått från den då jag gjort planer.

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

MNskog  
#135701 ÖSI är ofta lite väl gammal och det har hänt mycket på skogen sedan dess upprättande.
En möjlighet är att köpa en beståndsavfattning med tolkade beståndsuppgifter från något företag som indelar skog från flygbilder.
Sen kan man göra fältjobbet själv.

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#135705
MNskog skrev:ÖSI är ofta lite väl gammal och det har hänt mycket på skogen sedan dess upprättande.
En möjlighet är att köpa en beståndsavfattning med tolkade beståndsuppgifter från något företag som indelar skog från flygbilder.
Sen kan man göra fältjobbet själv.


Vad kan det kosta att köpa en beståndsavfattning med tolkade beståndsuppgifter?

   TS
Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

MNskog  
#135711 Beror mycket på hur stor fastighet och antal skiften. En stor fastighet med ett samlat innehav gör att det krävs färre flygbilder och bildkostnaden per hektar blir lägre. Ett alternativ är att man går ihop med sina skiftes grannar och gör en beställning över ett lite större område.
Beståndsstorleken har även den stor betydelse.
Men mellan tummen och pekfingret 20 - 80 kronor per ha. Några kronor till om du vill ha ett rektifierat ortofoto från flygbilderna som bakgrundskarta till planen.

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

barr  
#141679 Följer med intresse allt som skrivs om skogsbruksplaner. Har ett skifte som behöver slutavverkas, röjas, gallras...... Har fått in offert men inser att jag börjat i fel ände :mrgreen:
Skulle nog ha ordnat en skogsbruksplan först, eller vad säger ni proffs därute?

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

MNskog  
#141697
barr skrev:Följer med intresse allt som skrivs om skogsbruksplaner. Har ett skifte som behöver slutavverkas, röjas, gallras...... Har fått in offert men inser att jag börjat i fel ände :mrgreen:
Skulle nog ha ordnat en skogsbruksplan först, eller vad säger ni proffs därute?


Nja, de bestånd som är i akut behov av röjning/gallring är det bra att ta först.
Sen kan du ta dig tid att upprätta en plan och uppgifterna du fått från uppföljningen på de åtgärdade bestånden är bra att lägga in i planen.

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

barr  
#141825 Tack för dina råd, behöver dock lite förtydligande. Tror du att virkesuppköparen går med på att först gallra och röja och sedan invänta skogsbruksplan innan de får slutavverka? De menar redan att offerten inte gäller hur länge som helst eftersom priserna redan börjat gå ner.

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

MNskog  
#141836 De avdelningar som du tänker slutavverka och har fått ett bud på är ju redan taxerade av uppköparen så de behöver du inte inventera för planen och de blir ju kalmark som ska skogsvårdas efter avverkningen.
Som du säger kan priserna tillfälligt gå ner lite i höst så behöver du pengarna nu är det bäst att avverka. Annars kan du ju ta gallringarna och röjningarna som du fått offert på och spara slutavverkningarna till senare. En lite oseriös virkesköpare kan då hävda att offerten bara gäller om allt ingår. Var då inte rädd att ta diskussionen om hur slutavverkningarna kan påverka priset på röjningarna för virkesköparen kommer nog att stå för delar av offerten. Han vill nog ha dig som kund även i framtiden.

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

barr  
#142112 Den skogsbruksplan som jag funnit är från -80 talet. Där finns rek på röjning i skalorna R1-R2. I dagsläget är det gallring som ska utföras där kombinerat med röjning, typ underröjning? Min tanke är att låta virkesuppköparen ta gallringen och röjning, sedan göra en ny skogsbruksplan så att man ser vilken skog som bara MÅSTE slutavverkas. För att sedan lämna en del framåt i tiden. Låter det klokt? Är det galet att låta virkesuppköparen göra planen?

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

ulfgustav  
#142194 Skogsägarföreningarna har gemensamt utarbetat en web baserad variant hör dig för om denna den tycker jag för min egen del verkar mycket intressant

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

MNskog  
#142241
barr skrev:Den skogsbruksplan som jag funnit är från -80 talet. Där finns rek på röjning i skalorna R1-R2. I dagsläget är det gallring som ska utföras där kombinerat med röjning, typ underröjning? Min tanke är att låta virkesuppköparen ta gallringen och röjning, sedan göra en ny skogsbruksplan så att man ser vilken skog som bara MÅSTE slutavverkas. För att sedan lämna en del framåt i tiden. Låter det klokt? Är det galet att låta virkesuppköparen göra planen?


Om du inte tycker det gör något att virkesuppköparen vet hur hela ditt skogsinnehav ser ut kan du beställa genom honom. Tillsammans med en virkesförsäljning kommer han att troligtvis att erbjuda dig rabatt på planen. De pengarna rabatten utgör kan du säkert förhandla till dig som påslag vid virkesaffären även om du inte beställer planen.
Virkesuppköparen gör sällan planen själv utan köper tjänsten av ett planläggningsföretag.
Om du kontaktar planläggningsföretaget direkt slipper du mellanhänder och du kan bättre påverka hur planen blir utformad för dina mål med din skog.

Avatar Fallback

Re: Göra egen skogsbruksplan

MNskog  
#142243
ulfgustav skrev:Skogsägarföreningarna har gemensamt utarbetat en web baserad variant hör dig för om denna den tycker jag för min egen del verkar mycket intressant


Har man lite sämre hastighet på bredbandet kan karthantering bli långsam. Sen har vi ju det där med datasäkerhet......
Min rekommendation är att köp ett skogsbruksplansprogram till din egen dator typ PC-Skog Gård för ca 5000kr och ha planen där med alla möjligheter till uppdateringar, beräkningar och simuleringar.
Om du sen underhåller ditt beståndsregister och kör årliga tillväxtberäkningar har du alltid en aktuell bild av ditt skogsinnehav och livslängden på inventeringen blir längre än på den vanliga pappersplanen. Det är jättekul att sitta och simulera åtgärder och se verkningarna i skogstillståndet tio år framåt.
Dessutom är det bara du som avgör vem som ska ha tillgång till valda delar av informationen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).