Rågångar, stenar och rör...

 Svara  15 inlägg  5059 visn.  6 följer
Avatar Fallback

Rågångar, stenar och rör...

 
#130927 Jag har en fundering av vad som gäller med rårör vid tomtgränse. Anledninger är att grannen som nyligen köpt sin fastighet har tomt till halva gemensamma vägen till fastigheterna enligt den "nya" kartan. Men eftersom vårat hus är över hundra år och ett av de hus som fanns först på gatan så har ju vägen oxå funnits, brevid vägen finns ett rårör samt ett nere vid den stora vägen på grannens tomt. Vad är det som gäller, råröret eller den befintliga kartan?? Kommunen har varit ut och kollat men säger sig inte kunna göra nåt och på lantmäteriet finns det både en mycket gammal karta där råröret syns men nånstans har det blivet en ny dragning av gränse utan att rören är flyttad och nu uppstår det problem med grannen. Finns det nån som har "svar" på min fråga??   TS
Enso Cat
Avatar Fallback

Re: Rågångar, stenar och rör...

 
#130928 Generellt gäller utmarkering på marken före kartan. Är det inte gjort någon LM-förrättning som ändrat gränsen sen den gamla kartan borde det vara den kartan som är "mest rätt".

Användarvisningsbild

Re: Rågångar, stenar och rör...

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#130929 Rent generellt så gäller de gränsmarkeringar som finns i fält före kartor men jag förstår inte din beskrivning av problemet;
- är ni grannar på samma sida gatan eller motsatt sida?
- finns fler fastigheter efter gatan?
- är din fastighet en ordinär tomt eller är den stamfastighet som det sedan har styckats av andra tomter från?
- vilken fastighet ligger den gemesamma vägen på?
- menar grannen att vägen ligger på hans tomt?

Avatar Fallback

Re: Rågångar, stenar och rör...

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#130936 Stenen kan vara gammal och ogiltig, den kan vara flyttad av vägarbetare (tyvärr). Om du kan skissa en bild kanske vi kan gissa mer, men annars vet Lantmäteriet mest. De tar tyvärr betalt för sina timmar.

Avatar Fallback

Re: Rågångar, stenar och rör...

 
#130942 Vägen är en grusväg från den befintliga byvägen och vårat hus ligger längst upp och det är bara två fastigheter. Våran fastighet är en stamfastighet medan grannens tomt är avstyckad från en annan fastighet (och det är troligen här det blev "fel" på kartan) Det hela började förra sommaren då grannen vela bygga ett skrymande plank ca 5 meter från vårat köksfönster på sin gård, moteveringen att han vela vara för sig själv. Vi sa nej men sa att det var ok med en häck. Då skulle han sätta häcken mitt i vägen eftersom det var hans tomt, häcken sattes ca 1,5 från vägen men plintarna efter det påbörjade planket stod kvar vilket i sin tur gjorde att vi inte kom ut med jordbruksmaskinerna. Efter mycket om och men, irretation och konflikter så flyttade han in dom men här om veckan så var dom utflyttad igen och vi är tillbaks på ruta ett. Vårat hus har min pappa vuxit upp i och bor kvar idag men jag ser hur dåligt han mår av det här så nu vill vi ha ett slut. Vi ska kontakta lantmäteriet och visar det sig att grannen har rätt så får vi göra en ny väg. Men jag har alltid trott att rårör osv gäller i första hand. Vad menas med LM förättningar? Om man nu "bara" gör om/styckar av så ska väl rören tas bort eller flyttas, eller?? Eftersom min familj har bott på gården i ca 90 år så är det svårt att veta vad som har "tagits i hand på" och medfört ändringar. Det tar på krafterna!!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Rågångar, stenar och rör...

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#130944 Ok. Om jag förstår dig rätt så korsar grusvägen, från er fastighet, dels grannens tomt samt en annan lantbruksfastighet på sin väg ner mot landsvägen. Det kan vara helt riktigt. Dock skall ni kontrollera om ni har servitut på att utnyttja vägen, om ni har det så har det ingen betydelse att vägen delvis går på annans mark. ett vägservitut medför rätt att nyttja vägen. Vägservitut ger både rättigheter och skyldigheter. Grannen kan inte hindra er att nyttja vägen, han får inte heller sätta upp hinder eller använda vägmarken för byggnation.


För övrigt så är det en gränsutvisning ni skall be Lantmäteriet om, inte lantmäteriförrättning.

Avatar Fallback

Re: Rågångar, stenar och rör...

 
#130959 OAS-forests: Från byvägen sett så ligger vårat hus längst upp på vägen, höger sida våran mark och på vänster sida grannens. Vi har frågat min far ang servitut men han kan inte minnas att något sådant har skrivits. Från början var det bara vår fastighet som nytjade vägen då grannens fastighet hade en annan infart men då vattenledningar drogs in till huset så blev det en gemensam väg. Det är synd att under alla år så har det inte varit några problem men bara för att det byts ut generationen i gårdarna så skall problem uppstå, blir så trött!!

   TS
Avatar Fallback

Re: Rågångar, stenar och rör...

 
#130962 Clinton:
Skicka e-post till Lantmäteriet och be att få utdrag ur fastighetsregistret för respektive fastighet, eller främst er, och se vad som är gjort och om det finns vägservitut. Det kostar inte många kronor. (På er fastighet borde då vägservitut stå angivet.)

Avatar Fallback

Re: Rågångar, stenar och rör...

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#130988 Jag tror du får det gratis från inskrivningsmyndigheten, dvs servitut som belastar respektive fastigheter.

Har just styckat av en tomt, där sattes rå röret 3m från tomtgräns mot vägen.
Av lantmäteriet.
Men kartangivelsen i meter, så är måtten ända ut till vägen.

Jag ifrågasatte rörets placering, men de svarade att tomten ändå gick ut till vägen pga, måttangivelsen.
Det blir i så fall kartan som gäller.
Tvärs i mot vad jag lärt mig.

Användarvisningsbild

Re: Rågångar, stenar och rör...

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#130990 Längdmått på förrättningskartorna kom fört på 1930-talet (eller möjligtvis 1920-talet). Då äldre förrättningskartor saknar längdmått, så kan det ställa till stora svårigheter att lösa gränsbråk.

Beträffande ny förrättning, så är gränsutvisning inte juridiskt bindande, till skillnad från en gränsbestämning. Vem som helst får göra en gränsutvisning, medan Lantmäteriet har (i princip) monopol på gränsbestämningar.

Tänk också på att vägar kan ha flyttats något under årens lopp, vilket kan ställa till det.

Clinton, är den aktuella vägen er enda utfartsväg idag? I så fall borde ni ha servitut på den vägen. Fast jag vet ett fall där ett befintligt vägservitut försvann då två andra fastigheter slogs ihop, vilket f.ö. ledde till en lång fejd. Det slutade i tinget med att den drabbade fastighetsägaren fick köpa lite mark till en ny utfartsväg från en annan granne.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Rågångar, stenar och rör...

 
#130992 Om det finns ett servitut så är det enligt min mycket blygsamma erfarenhet ett kraftfullt verktyg för att lösa problemet.

Hursomhelst är det inte roligt att vara osams med sina grannar, det tar bort en massa energi som kan kunnat lägga på annat.

Kan föreställa mig att det lätt blir upprörda känslor men är oerhört mycket värt om ni kan hålla att hålla en lugn och saklig ton när ni pratar med grannen. Hoppas ni kan lösa det på ett sätt som fungerar både för dig och grannen så att ni båda kan skratta åt det om ett par år.

Lycka till.

Avatar Fallback

Re: Rågångar, stenar och rör...

 
#130995 Det är bara den här vägen som vi kan ta oss ut på vilket blir problem när vi ska ut med större jordbruksmaskiner och grannen ställer sina plintar utefter vägen. Vi beslutade redan förra året att inte prata med honom, han till och med sa emot mannen från plan och bygglov då han sa att en väg som funnits i 100 år kan man inte göra anspråk på men grannen hävdade fortfarande att det var hans mark och det får det väl vara bara han inte bråkar så mycket. Han använder ändå inte vägen i dag då han drog upp den gammla vägen till fastigheten. Vi måste kolla upp med servitutet men pappa tror inte att det har skrivits något sådan då grannsämjan alltid varit god. Vi står oxå inför problemet om vi ska sälja men det känns som om det bästa vore att dra en ny väg till våran fastighet men det känns surt då "vi var där först". Vilket bra forum föresten och vad mycket hjälp och stöd ni har gett!!

Famag: Det låter som likvärt problem, det skiljer ca 3 meter från röret och gränsen på kartan för oss oxå! Jag trode oxå att det var röret som gällde men det är som i Big Brother, reglerna kan ändras utan att man har nåt att säga till om!

   TS
Avatar Fallback

Re: Rågångar, stenar och rör...

 
#131018
Famag skrev:Jag tror du får det gratis från inskrivningsmyndigheten, dvs servitut som belastar respektive fastigheter.
Jo, visst är det så och inskrivning är en division hos Lantmäteriverket.

Användarvisningsbild

Re: Rågångar, stenar och rör...

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#131030 Clinton, så vitt jag förstår så har du lagen på din sida, ifall du vill sätta hårt mot hårt.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Rågångar, stenar och rör...

 
#131035 Har du E-legitimation så kan du logga in på fastighetsregistret och kolla på din fastighet och ev. servitut.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Lägga stora stenar på högstubbar av Niking - ons 07 okt 2015, 01:11
i Skojigt/Galet
8 svar
3686 läst
av Vedmaskin     
ons 07 okt 2015, 21:17
Leta / Markera rågångar - GPS av Valmet830.3 - tis 15 mar 2011, 13:38
i Öppna kategorin

12
21 svar
12955 läst
av rågången     
mån 17 sep 2012, 08:00
Sök EU-pengar för att rensa rågångar med grannen av Fredrik Reuter - ons 15 jun 2016, 14:09
i Skogsfastigheter
1 svar
2159 läst
av Niking     
fre 21 okt 2016, 00:53
Dra rör till element, delvis genom betongbjälklag av Fredrik Reuter - lör 15 aug 2015, 13:01
i Öppna kategorin
5 svar
3266 läst
av halvproffs     
sön 16 aug 2015, 07:54
Rottne Blondin RD, byte av rör till rullar. av MickeBM - mån 26 jun 2017, 10:02
i Skotare
6 svar
2053 läst
av MickeBM     
ons 28 jun 2017, 09:06
Annonser