Dvärgbandmasken

 Svara  11 inlägg  2852 visn.  2 följer
Avatar Fallback

Dvärgbandmasken

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#119005 Jaha, nu har tydligen det som varit konstaterat sedan 1994 nått till de stora medierna.... Hur tror ni att detta kommer påverka oss som jobbar i skogen? Vågar man inte äta upp den smörgås som man tappar i blåbärsriset? Eller skall man inte kunna grilla ute med barnen pga att det kan finnas mask ägg där............   TS
Selm 2019
Avatar Fallback

Re: Dvärgbandmasken

 
#119015 Ja nässjömåla så kan det bli och inte blir det bättre om man flyttar hit ryska vargar det blir troligtvis till mellan Sverige som dessa kommer att inplanteras. Nu kanse man inte behöver inplantera vargen efter regeringens senaste smarta förslag där man skall ordna koridorer för varg genom hela renbetesområdet som sträcker sig från Norrbotten ned till Härjedalen, det förslaget visar hur verklighets frånvarande man är som politiker. Ni må ursäkta om det finns någon på forumet som sysslar med politik, det kommer mycket värklighetsfrämmande fröslag från rosenbad men det här tar priset.

Avatar Fallback

Re: Dvärgbandmasken

 
#119025
flisshejk skrev:Ja nässjömåla så kan det bli och inte blir det bättre om man flyttar hit ryska vargar det blir troligtvis till mellan Sverige som dessa kommer att inplanteras. Nu kanse man inte behöver inplantera vargen efter regeringens senaste smarta förslag där man skall ordna koridorer för varg genom hela renbetesområdet som sträcker sig från Norrbotten ned till Härjedalen, det förslaget visar hur verklighets frånvarande man är som politiker. Ni må ursäkta om det finns någon på forumet som sysslar med politik, det kommer mycket värklighetsfrämmande fröslag från rosenbad men det här tar priset.


Korridorerna blir ju perfekta spridningsvägar för parasiten :shock:

Användarvisningsbild

Re: Dvärgbandmasken

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#119100 Silar man inte mygg och sväljer kameler om man ser vargen som en stor spridare av masken? Hur många vargar har det invandrat per år jämfört med hur många oavmaskade hundar det tas in i landet per år? Enligt en rapport från Naturvårdsverket:
Mellan åren 2002 och 2009 rapporterades att 12 vargar vandrat in i Sverige, medan endast två nådde den skandinaviska populationens kärnområde och kunde reproducera sig. Många förolyckas på vägen eller vandrar ut ur Sverige igen.

Enligt Jordbruksverkets statistik ligger antalet upptäckta fall av illegal hundimport på mellan 200 och 300 djur per år.

Om man googlar lite grand så verkar det mesta som skrivs om dvärgbandmask och varg komma från Jägareförbundet, Jakt, Jaktjournalen och Jakt&Jägare. De flesta andra (förutom vissa tidningar) verkar ta det med ro

Avatar Fallback

Re: Dvärgbandmasken

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#119108 Stod lite intressant om sjukdomen här:
http://www.sva.se/upload/pdf/Djurh%C3%A ... ndmask.pdf

Avatar Fallback

Re: Dvärgbandmasken

 
#119109 Men om en liten varg går ned till det smittade området och äter en smittad sork och vandrar vidare som unga vargar brukar göra, kan gå genom halva landet eller mer och skiter lite här och var, så sprids bandmasken hela vägen som den vandrar.Frågan är om vi fortfarande kan vara ute i skogen och röja och gallra utan att riskera att bli smittade.Det här med bandmasken är allvarligt mycket allvarligt.

Avatar Fallback

Re: Dvärgbandmasken

 
#119117 "Hur människan smittas, och vad som sker då
• Om en människa får i sig dvärgbandmaskägg kan det utvecklas blåsmaskar i människans lever eller i andra organ. Hundens dvärgbandmask ger vanligen en enda blåsa, medan rävens dvärgbandmask ger många blåsor. Blåsmaskarna växer långsamt, och då de blivit så stora att de stör den normala organfunktionen får människan sjukdomssymptom (såsom t ex tecken på dålig leverfunktion när det sitter blåsor i levern). Det tar vanligen minst 5-10 år."
Fler hantverkare än varg suttit på huk på min mark senaste tio åren....
Å ett gäng vildsvin iofs, räknas dom...?

Avatar Fallback

Re: Dvärgbandmasken

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#119182 Problemet är allvarligt. Jag funderade på hur många tyskar som bor intill oss i sina sommarstugor och hur många hundar de har. Kom fram till att det är tre hundar som åker från tyskland till sverige cirka fem ggr/st varje år. Hoppas de har gjort allt som krävs för att få föra dessa djur mellan länderna.

   TS
Avatar Fallback

Re: Dvärgbandmasken

 
#126904 Tänkvärd artickel om dvärgbandmask! www.skogsland.com

Avatar Fallback

Re: Dvärgbandmasken

 
#126907 Ursäkta om jag lurat er, har varit in och kollat men hittade inte articklarna?

Avatar Fallback

Re: Dvärgbandmasken

 
#126916 Du har inte lurats, men man får gå vidare till sid 3
Jag var just inne och läste, så det finns kvar.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).