Sida 1 av 2

Rensning av skogsdiken

Postat: sön 13 feb 2011, 18:54
av stressa12
Varför är intresset för dikesrensning tämligen sval i södra sverige?Många pratar om det, behov osv men det händer inte så mycket.

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: sön 13 feb 2011, 22:17
av Vedproducent
stressa12 skrev:Varför är intresset för dikesrensning tämligen sval i södra sverige?Många pratar om det, behov osv men det händer inte så mycket.


Ja det kan man verkligen tycka. Nu vet jag ju inte riktigt hur det är i resten av landet.

Två faktorer är säkert kostnaden och sen att många tror att dikning är helt förbjudet, även dikesrensning och skyddsdikning. Men jag har ju svårt att förstå om de två faktorerna skulle vara avgörande om det är mycket mer dikning i norr tex.

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: mån 14 feb 2011, 03:31
av Niking
All nydikning utöver skyddsdikning är tillståndspliktigt i hela Sverige och räknas som markavvattning. I södra Sverige råder det dessutom ett markavvattningsförbud, varför markägaren först måste söka dispens för markavvattningsförbudet. Erhålls dispens, kan markägaren sedan söka tillstånd för markavvattningen. I ca 50 % av fallen, erhålls inget tillstånd trots att en dispens erhållits... :shock: 😡

Skyddsdikning är anmälningspliktigt och görs lämpligast i samband med avverkningsanmälan.

Rensning är normalt tillåten i befintliga diken, men får bara utföras till befintligt djup. Skyddsdiken får dock inte rensas, då tanken är att de ska växa igen i takt med att skogen blir äldre. I vissa fall kan dikesrensning vara samrådspliktigt http://www.lansstyrelsen.se/_ostergotla ... ensing.htm och http://www.skogsstyrelsen.se/sv/Aga-och ... rensning-/
/Niklas

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: mån 14 feb 2011, 07:33
av stressa12
Här i Östergötland pratar vi proffitionella rensare alldrig om dikning efter som det är förbjudet.Det kan ju vara så att markägare inte vet om de olika begreppen,och blir rädda.Jag kör ihuvudsak bara åt stora markägare och de är nog mer insatta.

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: mån 14 feb 2011, 15:43
av nisse
Största problemet med rensning/dikning tycker jag är att få gator upphuggna. Ofta är det dålig bärighet som kräver tjälad mark. Dyr avverkning dessutom. Bäst är att hinna planera in upphuggning i samband med gallring.
Personligen saknar jag även rådgivning kring hur,när o var. Blanda in SS känns lite vågat då man vill ha maximalt ökad tillväxt/satsad krona.

/Nisse

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: mån 14 feb 2011, 17:54
av Mangan
Jag har funderat på det, men så måste man prata med grannen och få tillstånd mm. SÅ det blir lätt att man låter det bero. Kanske skulle dra ut kartor, skicka in en ansökan och se vad som händer. ;-)

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: mån 14 feb 2011, 19:55
av stressa12
jag håller med om att planeringen är välldigt viktig.Om man inte hugger upp ett utfallsdike i en gallring som gränsar till ett hygge som man rensar diken + skyddsdikar så står det ju och dämmer i allafall.I annat fall så ska skördare+skotare dit en gång till.Då kanske den förmodade förtjänsten redan är förlorad (i vissa fall)

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: mån 14 feb 2011, 20:00
av stressa12
Jag ser visst att jag stavar som en kratta :oops:

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: tis 15 feb 2011, 09:04
av Kjell S
stressa12 skrev:Jag ser visst att jag stavar som en kratta :oops:


Stressad?

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: tis 15 feb 2011, 09:50
av stressa12
Varför finns det inte någon rubrik Skogsdiken på detta forum?

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: tis 15 feb 2011, 18:54
av Nicke Nyfiken
Rensning av skogsdiken är troligen en av de mest lönsamma skogvårdsåtgärder man kan göra men det kräver samverkan i många fall.
Förr samlades gubbarna i byn och rensade diken ett par dagar om året, nu sköts det inte alls, det står och jäser vatten på många ställen.

Jag tror att vi är lite för bekväma idag(enklare att gå på gym istället för att gräva), få personer bor på sina fastigheter och så länge det kräver att man hugger upp stora gator så lär det inte bli dikat, men i samband med avverning så borde dikesrensning vara lika självklart som markberedning.

Har tyvärr sett mer än ett gammalt fint dike bli sönderkört av avverkningsmaskiner, kvarglömda massavedsbitar och ris är heller inget ovanligt.

Nicke

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: tis 15 feb 2011, 23:52
av Niking
Jag läste för några år sedan i Skogsland om en skogsägare, som varje år gick och handrensade bort nedfallna grenar och liknande små flödeshinder i sina skogsdiken. Han menade att några cm dämning här och där snabbt kom upp i åtskilliga decimeter sammanlagd dämning. All heder och denna skogsägare ^:)^
/Niklas

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: ons 16 feb 2011, 07:24
av Röjkvist
Med en stadig kratta så går man över sina diken på en dag.
Bästa tiden är på våren när det är bra flöde i diken.
En liten grangren bygger snabbt upp ett dämme i diket :sad:

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: ons 16 feb 2011, 18:52
av Nicke Nyfiken
Röjkvist skrev:Med en stadig kratta så går man över sina diken på en dag.
Bästa tiden är på våren när det är bra flöde i diken.
En liten grangren bygger snabbt upp ett dämme i diket :sad:



Jag brukar använda en gammal grep som jag bockat pinnarna på, det fungerar också bra, inte så sällan det är samma ställen man behöver rensa varje år, det blir snart någon decimeter vattenhöjning av löv och kvistar.
Det är det riktigt roligt att se hur vattnet sjunker undan, men det blir inte varje år man är i alla diken.

På något vis känns det som att vattenmängden i markerna har ökat de senaste åren, har någon annan samma känsla?

Nicklas

Re: Rensning av skogsdiken

Postat: ons 16 feb 2011, 20:17
av stressa12
Det är ju tur att alla markägare inte är så förståndiga att de med enkla medel kan göra så mycket nytta,För då skulle jag vara arbetslös.(Grovrensar man alla eftersatta diken med grävare så krävs det ju inte så stor arbetsinsatts för att hålla dom iordning lång tid framöver.