Skogsmiljö och Trädlära

Vulkan utbrott på Island

18 inlägg 10484 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Vulkan utbrott på Island

flisshejk  
#88835 Det här passar väl under denna rubrik: Efter ett vulkanutbrottet på island medelade radio norrbotten imorse att all flygtrafik till och från Norrbotten har stoppats på grund av att det med västliga vindar driver in ett moln med vulkanaska som berör norra delarna av Sverige och Norge, man är rädd att stoftet kan påverka motorerna på flygplanen och vill inte ta några risker. Vad man däremot vet är att detta stoft påverkar minniskan och är direkt livsfarligt att andas in. Hur påverkar detta växter och djur? Vulkanutbrott är betydligt allvarligare för världens överlevnad än den omdebatterade CO2 halten i atmosfären, komihåg att det som orsakede den förra istiden var ett våldsamt vulkanutbrott på Island, läste på ill-vetenskap att havsforskarna hade funnit vad som troligen är världens djupaste spricka där det strömmar upp lava som är så varm att det skulle smälta bly, då tycker man ju att vattnet skulle koka men på grund av det stora tryck på detta djup så kan det inte göra det.   TS
Användarvisningsbild

Re: Vulkan utbrott på Island

Torparn79  
#88836 nu på eftermiddagen ställs allt flyg till och från Sverige hörde jag på nyheterna kl 14:00..

Användarvisningsbild

Re: Vulkan utbrott på Island

Elias  
#88838 Bara en sak jag reagerade på att bly smälter vid endast 327 °C så det är inte anmärkningsvärt och att det inte kokar heller. Vatten på 1000m djup är under 100 bars tryck vilket höjer kokpunkten till ca 311 grader om jag inte minns fel.

Däremot så undrar man hur detta påverkar miljön osv, men det är ju som de säger ingenting man kan påverka. Tyvärr så verkar det som att hela norden + england har ställt in sina flyg om man läser på aftonbladet. Men jag åker då mycket hellre när de är säker på att det ska gå bra än de som chansar och så störtar man. Sägs att motorerna på flygplanen går sönder rätt fort i detta molnet

Användarvisningsbild

Re: Vulkan utbrott på Island

H-E  
#88839 Var ju en incident 1982 där en Boeing 747 flög genom ett moln med vulkanaska och alla fyra motorer stannade. De fick igång motorena senare och tog kunde ta sig ner i ett stycke.

Avatar Fallback

Re: Vulkan utbrott på Island

flisshejk  
#88840 Jag hörde på radion kl1600 att man förväntade sig att aktiviteterna på Island kommer att fortsätta, vad händer om vinden vänder och det driver iväg mot Sydeuropa och England då blir det kaos, hörde också att en del industriaktier hade fallit enligt den som intervjuades var det 250 år sedan ett så stort utbrott varit på Island men Island är ju som Yellowston en enda stor vulkan, lite skrämmande känns det, men regeringen kanske förbjuder vulkanutbrott som man gjorde med den globala uppvärmningen, det får inte bli något mer till nästa millenium. Flåt det är inget att skämta om men jag kunnde inte låta bli.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Vulkan utbrott på Island

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#88861 Detta utbrottet är ju inget mot det 1783 http://sv.wikipedia.org/wiki/Laki där luften verkligen blev hälsovådlig i Sverige. Som vanligt är det nog medierna som överdriver. Om det inte luktar svavel är nog inte luften farlig heller. Luften i Stockholm borde nog normal vara mycket farligare

Användarvisningsbild

Re: Vulkan utbrott på Island

Kse  
#88871 Lite oroväckande är det dock att höra att sist vulkanenhede utbrott så höll den på i ett år!

Användarvisningsbild

Re: Vulkan utbrott på Island

stegmaster  
#88878
th skrev:Detta utbrottet är ju inget mot det 1783 http://sv.wikipedia.org/wiki/Laki där luften verkligen blev hälsovådlig i Sverige. Som vanligt är det nog medierna som överdriver. Om det inte luktar svavel är nog inte luften farlig heller. Luften i Stockholm borde nog normal vara mycket farligare

Det har luktat bra svavel idag här i sör Norge(ute på landet), något det aldrig brukar göra. :surp:
Men det finns inget att se med ögat.
Alla flygplan har stått på bakken sedan kl 10.00 idag i hele Norge, och det er redan fattat beslut att inget kommer flyga imorgon häller.
Hoppas att luftfilter i motor er bra nog, så att inte bilar och andra fordon tar skade av detta. :???:

Avatar Fallback

Re: Vulkan utbrott på Island

Contorta  
#88893
flisshejk skrev:Vad man däremot vet är att detta stoft påverkar minniskan och är direkt livsfarligt att andas in. Hur påverkar detta växter och djur? Vulkanutbrott är betydligt allvarligare för världens överlevnad än den omdebatterade CO2 halten i atmosfären, komihåg att det som orsakede den förra istiden var ett våldsamt vulkanutbrott på Island, läste på ill-vetenskap att havsforskarna hade funnit vad som troligen är världens djupaste spricka där det strömmar upp lava som är så varm att det skulle smälta bly, då tycker man ju att vattnet skulle koka men på grund av det stora tryck på detta djup så kan det inte göra det.


Flygmotorer är en sak, problemet är temperaturen i dessa som kan få en glasbeläggning av stoftet.

Men att stoftet i de mängderna skulle vara hälsofarligt, nästan allt stoft är hälsofarligt att andas in i fel mängder
och att vulkanutbrott i allmänhet skulle vara större hot mot joden är den globala uppvärmningen känns som någon får lite panik---

Däremot att "lavan är så varm att den kan smälta bly" - givetvis. Lava är smält sten som har en mycket högre smälttemperatur än bly. Bly har en låg smältpunkt (327 grader). Inte skrämd.

Avatar Fallback

Re: Vulkan utbrott på Island

flisshejk  
#88907 Contorta skrev verkar som att någon får panik, nja inte panik men vi går mot en ny istid och med tanke på att det var ett vulkanutbrott som startade den förra så kan man ju fundera. Världens vulkan forskare är tämligen eniga om att ett stort mega vulkan utbrott i världens största vulkanområde Yellowstone skulle var början till en ny istid, man säger också att det är inte frågan om utan när det kommer. Det är med vulkaner som med globaluppvärmning, stormar och översvämningar vi människor kan inte påverka varken det ena eller andra, utan vi får leva efter naturens förutsättningar.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vulkan utbrott på Island

flisshejk  
#89091 Ingen komentar av Contorta är det så att eftertankens kranka blekhet har infunnit sig, oavsett om media dramatiserar det hela så har detta redan fått stora ekonomiska konsekvenser det är inget som man kan negligera, Man kan inte jämföra den globala uppvärmningen med detta man säger att under hela 1900-talet har vi fått 1 grad varmare men vem lider av det, med vulkan utbrottet kom konsekvenserna samma dag på ett betydligt brutalare sätt, var och en får ju fundera över vilket dera som är allvarligare för vår överlevnad.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vulkan utbrott på Island

Contorta  
#89093 Nej, jag har inte ändrat uppfattning.

Användarvisningsbild

Re: Vulkan utbrott på Island

Torparn79  
#89219 detta vulkanutbrott är enbart Islands hämnd för finanskrisen.. ;)
det sitter någon i deras regering som har tillgång till den stora "vulkanknappen" och han hade en risig dag häromdagen.. :D

Avatar Fallback

Re: Vulkan utbrott på Island

flisshejk  
#89236 Det ligger nåt i vad Torparn 79 säger här i Sverige tror ju regeringen att man kan förbjuda att det blir mer än två grader varmare fram till 2011 på grund av CO2 utsläpp.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Vulkan utbrott på Island

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#89325 Det kanske är ett terrorattentat av al-Qaida som hämnd för muhammedteckningar och en viss rondellhund...
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).