Skogsmiljö och Trädlära

Insektsangrepp

2 inlägg 1925 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Insektsangrepp

T24X4  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#5614 Har det alltid varit större problem med insektsangrepp på skog i södra sverige än i norra delarna? Vilka angrepp kan man vänta sig på skog i norr och västerbotten? Är det bara lövträd som klarar bra från angrepp eller drabbas dom också? Än så länge har min skog klarat sig men jag vill vara vaksam om det skulle dyka upp något som inte hör hemma i mina träd! Är för dåligt påläst när det gäller insektsskador och förebyggande åtgärder.   TS
Avatar Fallback

Re: Insektsangrepp

Huggis  
#6291
T24X4 skrev:Har det alltid varit större problem med insektsangrepp på skog i södra sverige än i norra delarna? Vilka angrepp kan man vänta sig på skog i norr och västerbotten? Är det bara lövträd som klarar bra från angrepp eller drabbas dom också? Än så länge har min skog klarat sig men jag vill vara vaksam om det skulle dyka upp något som inte hör hemma i mina träd! Är för dåligt påläst när det gäller insektsskador och förebyggande åtgärder.


Vi har ju almsjukan som sakta men säkert håller på att utrota almarna. Nu senast är det tal om att eken kommer utrotas av någon form av bakterie. Och tallen ska tyligen ha en form av amöba som finns i portugal som utrotar den där. Vad jag vet så på 70-talet så var det ett ganska utbrett angrepp av barkborre i värmland, var flera milj kubik som togs ut. Vad jag sett av efterverkningarna från gudrun så kommer vi få ett historiskt stort angrepp av 6-tandade barkborren nu. Det har lämnats för mkt "död ved" åt alla insekter, för mkt miljö helt enkelt och för lite förnuft.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).