Skogsmiljö och Trädlära

Träd viktiga för skydd mot översvämningar

1 inlägg 1069 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Träd viktiga för skydd mot översvämningar

Fredrik Reuter  
#810939 Träd på rätt ställen kan förminska men också i vissa fall förhindra översvämningar. Detta säger forskare vid SLU till tidskriften Forskning. Man drar en liknelse vid en skidbacke som kan liknas vid ett kalhygge.

– Skidanläggningar har vanligen stora trädlösa kalhyggesliknande skidnedfarter. Det kan leda till en mycket snabb avrinning. Plötsligt kan man få en extrem väderhändelse när det regnar intensivt. Hade det då funnits fler träd hade de kunnat stoppa upp en del av vattnet, och bundit jorden bättre så att inte lika mycket sediment hade följt med


I artikeln drar man paralleller till sommarens skyfall i Åre men också Malmö 2014, Bjuv 2016, Kristianstad 2021 och Gävle 2021. Enligt forskarna på SLU så hade träd kunnat förmildra översvämningarna ovan och till och med i vissa fall förhindrat dem.

Enligt forskarna så handlar det om flera faktorer som gör att träd kan fungera bra mot översvämningar men den främsta faktorn är "evapotranspiration" där träd dels fångar upp vatten i trädkronorna men också "suger" vatten ur marken och "svettas" sedan ut detta genom avdunstning.

Städer har ofta asfalterade och öppna ytor som kan göra att risken för översvämningar ökar. Forskning visar på att träd i städer kan motverka denna risk och det handlar då främst om:

Träd längs gator och vägar
Träd längs sluttningar
Fler träd i parkerna
Gröna innergårdar
Diken
Kanaler
Gröna tak
Regnbäddar (en nedsänkt planteringsyta anpassad för att kunna ta upp vatten)

Här kan du läsa artikeln: https://www.forskning.se/2023/09/05/trad-oversvamning   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).