Skogsmiljö och Trädlära

Spindelskivlingar kan minska kollager - ny studie

1 inlägg 287 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Spindelskivlingar kan minska kollager - ny studie

Torbjörn Johnsen  
#714929 I en studie som forskare på SLU gjort har man konstaterat att närvaron eller frånvaron av vissa mykhorriza-bildande svampar verkar påverka skogsmarkens förmåga till kolinlagring. Tidigare har man trott att närvaron av svampar har ökat kolingalgringen då de konkurrerar med andra (kol)nedbrytande organismer.

En forskargrupp från SLU, ledd av Björn Lindahl, har undersökt vilka svampar som lever i svensk skogsmark, genom att analysera svamp-DNA i 359 skogar från Markinventeringens provytor spridda runt om i landet. Ett av syftena var att undersöka väl underbyggda misstankar om att svampsläktet spindlingar skulle kunna ha en viktig roll, inte bara som mykorrhizasvampar utan också som nedbrytare. När de sedan undersökte svampsamhällets sammansättning i markprover med olika tjocka humuslager fann de att det i genomsnitt fanns 33 procent mindre kol i de markprover som innehöll DNA från spetsspindlingar.


Nu visar istället den nya studien att situationen kan vara den motsatta. D.v.s att närvaron av vissa spindlingar ökar nedbrytningstakten av kol i markskiktet. Å andra sidan bidrar denna nedbrytning till att frigöra näringsämnen och därigenom troligen ökad tillväxt för träden.

Studien visar också att spindlingar påverkas negativt av trakthyggesbruk, och att det tar 20 år innan de börjar komma tillbaka efter en avverkning.

– Detta samband kan bidra till ökad kolinlagring i marken i planterade ungskogar, säger Björn Lindahl, men ökad kolinlagring är samtidigt kopplad till minskad näringsomsättning, och det finns en risk att kalavverkning kan minska markens långsiktiga bördighet i och med att de viktiga spindlingarna försvinner.


Studien har möjliggjorts av att man nu kan kartlägga förekomst av olika svamparter med hjälp av ny DNA-teknik.

Fakta om spindelskivlingar
Spindelskivlingar är normalt sett något man ska passa sig för när man kommer med svampkorgen på trattkantarelljakt. Flera arter är rejält giftiga. Så här skriver SLU om dessa svampar:

Spindlingar, eller spindelskivlingar, är en mycket vanlig grupp mykorrhizasvampar med över 400 arter i svensk skogsmark. De finns i de flesta skogar, men försvinner vid avverkning och är känsliga för gödsling och kvävenedfall. Släktet har fått sitt namn av att de har något som liknar spindelväv mellan hatt och fot när fruktkropparna håller på att utvecklas. Spetsspindlingar är en av de vanligaste grupperna inom släktet. De växer med gran och tall och mest på näringsfattig och sur skogsmark.

I skogar över 60 år hittade forskarna DNA från denna artgrupp i 13 procent av markproverna. I de 40 procent av provytorna som har lägst markbördighet var frekvensen av spetsspindlingarna ännu högre, 20 procent.

– Det är alltså väldigt vanliga arter vi pratar om – jämförbara i utbredning med lingon, konstaterar Björn Lindahl.


Läs mer om studien här:
https://www.mynewsdesk.com/se/sveriges_ ... as-3105196   TS
Annons:
Eco Log skördaraggregat
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).