Skogsmiljö och Trädlära

Våtmarksfilm på våtmarksdagen

2 inlägg 453 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Våtmarksfilm på våtmarksdagen

Torbjörn Johnsen  
#698277 Idag är det internationella våtmarksdagen. Det har det tydligen varit den 2:e februari sedan 50 år tillbaka. Vad passar då bättre än att lägga upp en liten video om återvätning av våtmarker. Det är ett ämne som vi varit inne på i tidigare trådar som te x
775 Mkr ur statsbudgeten ska återväta dikade torvmarker
Utredning: Dikad skogsmark ska återvätas för klimatet

Anledningen för att man vill återväta torvmark, alltså dämma upp och höja vattenivån, är att man då bromsar eller stoppar den nedbrytning av torv som sker i dikade torvmarker. Det gäller oavsett om det växer skog på marken eller om den är öppen.

Enligt filmen så finns det bidrag att söka för att återväta men nästan ingen gör det. En teori som framförs är att det är allt för krånglig byråkrati och administration. Allt som berör vatten verkar vara onödigt komplicerat i myndighetsväg.
Hursomhelst så är det en informativ och trevlig film som producerats inom projektet "Grip on Life" med stöd av bl a EU, Skogsstyrelsen och Södra.

För den som är intresserad av att skapa sitt eget återvätningsprojekt så finns det mer information att hämta på Skogsstyrelsens sajt eller på närmaste Länsstyrelse.

   TS
Avatar Fallback

Re: Våtmarksfilm på våtmarksdagen

stektlök  
#698355 Trevlig liten filmsnutt för oss vattenälskare 👍

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).