Skogsmiljö och Trädlära

Projekt ska känna igen älgansikten med hjälp av kameror

2 inlägg 623 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Projekt ska känna igen älgansikten med hjälp av kameror

Torbjörn Johnsen  
#691775 SR P4 Kronoberg har ett inslag om ett lite udda viltprojekt. Det är Högskolan i Gävle som tillsammans med Skogsstyrelsen deltar i ett EU-projekt där man försöker utveckla teknik för att känna igen olika älgindivider med hjälp av bilder. En djurversion av den "ansiktsigenkänning" med hjälp av AI som idag finns i tex våra mobiler.

Tekniken skulle t ex kunna användas för att förenkla och förbättra ÄlgOBS som idag görs manuellt. Med hjälp av kameror vid t ex saltstenar skulle man kunna ta fram mer kunskap om älgstammens storlek och sammansättning. Det är inte bara "ansiktet" som används för att särskilja utan andra kännetecken som t ex horn eller avsaknad av dessa.

Läs mer och lyssna här:

Inslag i P4 Kronoberg
Inslag i P4 Gävleborg   TS
Avatar Fallback

Re: Projekt ska känna igen älgansikten med hjälp av kameror

alias  
#691792 Då är det nog bara en tidsfråga innan ordet älgpass får en dubbel bemärkelse, i alla fall i gränstrakterna mot våra grannländer... 😉

MVH
Alias

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).