Skogsmiljö och Trädlära

Har barkborrefällorna fungerat?

1 inlägg 828 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Har barkborrefällorna fungerat?

Torbjörn Johnsen  
#678007 Den här tråden vänder sig framför allt till er som har köpt och satt ut barkborrefällor under 2019 och 2020. Jag har pratat med några leverantörer och det har helt klart gått ut rekordmånga barkborrefällor till skogsägare under 2020. Troligtvis mer än 10 000 fällor. Det är långt ifrån de volymer som sattes ut i slutet på 70/början på 80-talet i samband med barkborrehärjningarna i Värmland. Då handlade om ca 300 000 fällor. Men det är ändå ett betydande antal och därför skulle det vara av stort intresse att få veta mer om hur ni upplever effekten.

-Har fällorna fångat många barkborrar?
-Upplever ni att fällorna minskat/undvikit skador på stående skog?
-Var i landet är du verksam?

Vi har tidigare skrivit en hel del om den nationella avsaknaden av strategi eller program för fällfångst. Du kan läsa mer om det i tråden Barkborrefällor - dags för en storskalig kampanj!
Sedan den tråden publicerats har vi passerat ytterligare två säsonger med massiva barkborreangrepp utan att det tagits några större grepp vad gäller samordnade fällkampanjer.

I den här tråden kan du läsa om erfarenheterna från barkborresäsongen 2019: Barkborrefällor, utsättning och fångstrapporter 2019

Som sagt, dela gärna med dig av dina erfarenheter om du använt barkborrefällor under året.   TS
Skogssällskapet, ser du potentialen i din skog?
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).