Skogsmiljö och Trädlära

Inte bara skogsbruket som har problem med Artskyddet

1 inlägg 1672 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Inte bara skogsbruket som har problem med Artskyddet

Torbjörn Johnsen  
#664515 I tidningen Arkitekten finns en debattartikel från planchefen i Växjö kommun, Djana Micanovic. Enligt henne bidrar tillämpningen av Artskyddsförordningen till att detaljplaneringen har blivit rättsosäker och att den tar allt längre tid.

Den mark som ”blir över” när artskyddet har lagt beslag på sin livsmiljö är det vi har att jobba med i detaljplaner, men även bygglov påverkas.

Även om man har gjort alla utredningar och vet var alla arter finns/inte finns, för tillfället, är man ändå inte säker på att vägen eller bostadshuset kan byggas (eller taket läggas om) eftersom: ”En lagakraftvunnen detaljplan, ett bygglov eller en arbetsplan för väg innebär inte att en åtgärd som är förbjuden i 4 § artskyddsförordningen får ske utan en dispens enligt 14 § samma förordning.


När man läser debattartikeln känner man igen mycket från de fall som berört skogsbruket. Artskyddsförordningen är en förbudslag i Miljöbalken och därmed överordnad över andra lagar eller förordningar som t ex Skogsvårdslagen. Därmed finns heller ingen koppling till att behöva "står för konsekvenserna"

Samtidigt som olika delar av stat och politiker vill bidra till förenklingar och ökat byggande har man en lagstiftning i Artskyddsförordningen som kan stoppa det mesta. Tillsammans med strandskyddet blir det ibland horribla konsekvenser där planerade bostadsprojekt t ex måste väja för triviala diken.

Nu ska ju en utredare med expertgrupp se över Artskyddsförordningen och dess tillämpning så vi får se vad de kommer fram till. Läsa hela debattartikeln här.   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).