Skogsmiljö och Trädlära

Köldknäpp knäcker barkborrar i Alberta

4 inlägg 1107 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Köldknäpp knäcker barkborrar i Alberta

Torbjörn Johnsen  
#620264 Den nordamerikanska barkborren Mountain pine beetle (Dendroctonus ponderosae) har härjat länge och illa i västra Kanada. Angreppen sprider sig österut men nu skriver den kanadensiska tidningen Edmonton Journal att en period med sträng kyla troligen tar knäcken på stora delar av populationen.

Barkborrar klarar rejält med minusgrader men när kvicksilvret kryper under -30 grader under några dagar så överlever de inte längre. Förr var det vanligt med rejäla köldperioder men det har blivit allt mer ovanligt. Men nu har alltså temperaturerna legat mellan -30 till -40 i en tillräckligt lång period för att deras barkborrar ska stryka med. Experter räknar med att mer än 90% av barkborrana stryker med.

Finns det någon som vet var temperaturgränsen går för att våra granbarkborrar ska frysa i hjäl? Det känns ju i o f s rätt avlägset att det ska ske den här vintern...   TS
Avatar Fallback

Re: Köldknäpp knäcker barkborrar i Alberta

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#620273 Haken är väl att många övervintrar i marken väl, och under snön blir de sällan så kallt?

Avatar Fallback

Re: Köldknäpp knäcker barkborrar i Alberta

boksson  
#620297 Gnisten83 precis men att många baggar möglar till döds istället. Så en varm fuktig vinter utan snö bör vara en mardröm för barkborrar som grävt ner sig i marken.

Användarvisningsbild

Re: Köldknäpp knäcker barkborrar i Alberta

anersimyra  
#620309 Dessvärre så angrips ju även borrens predatorers larver, ägg och puppor av mögelsporer mm, och detsamma vid stark kyla.. :shock:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).