Skogsmiljö och Trädlära

Skapa mer foder i skogen och minska betesskadorna

2 inlägg 1321 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skapa mer foder i skogen och minska betesskadorna

Torbjörn Johnsen  
#592137 SLU i Alnarp ägnar sitt senaste nyhetsbrev åt att presentera forskning kring viltbete. Föga förvånande går det att minska betetstrycket på tall genom att aktivt skapa mer bete för viltet på andra sätt i sin skogsskötsel.

UNDER två år har Annika Fellton arbetat med EU-projektet ”Vild och bortskämd”. En arbetsgrupp, med representater från alla läger, har tagit fram fakta och kunskap om hur man skapar viltfoder och minskar betesskadrona från älg och annat klövvilt.


Några handfasta tips
-det räcker inte om enstaka markägare jobbar mer med att skapa ökad fodertillgång. Jobba tillsammans med grannar och inom jaktlaget.

-be skördarföraren lägga löv och tall överst i grotögen under avverkning vintertid. tillgängliggör mycket foder under en viktig årstid.

-klipp kanterna på skogsbilvägarna i betesvänlig knähöjd istället för ända ner till marken.

-Fäll en del (men inte alla) större säljbuskar så att viltet når att beta dem. Halvkapa gärna så håller de sig levande och producerar tillgängligt foder under flera år.

-Brunnsröj i granplanteriengen istället för att ta bort allt löv. Viltet äter mycket hellre på sparade lövbuskar än av det slyppslag som kommer efter röjning.

-Utnyttja marginalmarker och så viltfoder.

-Skapa mer blandskog med mer tall och björk. Spara hellre sammanhängande områden med björk i en granplantrering än utspridda stammar. Björk och tall släpper ner ljus till maken så att t ex bärris kan växa. Riset är ett mycket viktigt viltfoder vintertid. I granskogen orkar inte bärriset växa förän i slutfasen av omloppsperioden.

-Samt givetvis gamla klassiska sanningar om att spara all RASE (rönn, asp, sälg och ek) vid röjning-


Här finns en informativ video från projektet:Samt en sajt med mer information och broschyrer som kan laddas ner.   TS
Användarvisningsbild

Re: Skapa mer foder i skogen och minska betesskadorna

Loggerslife  
#592568 Mycket bra punkter, tankar och funderingar. 😊👍

Det största kruxet är väl tyvärr att lyckas få genomslag för samarbetet grannar emellan. Eller jaktlagen emellan. Samjakt på vildsvin och räv brukar kunna fungera bra, men när det kommer till älgen och bete för den så brukar det skruvas och muttras tyvärr,

Men jag hoppas fler tar till sig detta och börjar samarbeta. För då får vi bättre gemenskap grannar och jaktlag emellan samt får förhoppningsvis bättre viltstammar och på sikt bättre produktionsskog.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).