Skogsmiljö och Trädlära

"Biologisk bulldozer" dödar lärkskogen i Skottland

2 inlägg 1121 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

"Biologisk bulldozer" dödar lärkskogen i Skottland

Torbjörn Johnsen  
#591255 Ja, är det inte det ena (barkborrar) så är det det andra...

Nu visar det sig att lärkskog i Skottland fått omfattande och dödande angrepp av en svamp som heter Phytophora ramorum. Svampen som är en s k äggkorgssvamp (kallas även för algsvamp) verkar vara ganska ny och var först känd som skadegörare på div växter som tex Rhododendron och Olvon. Under senare år har den även visat sig angripa skog i större skala. De första angreppen konstaterades i USA och där var det amerikanska ekarter (Querqus agrifolia m fl) som drabbades varför den kallades för "Sudden Oak Death" eller SOD (plötslig ekdöd).

Nu finns den här svampen spridd i hela Europa och den har även konstaterats i Sverige på importerade rhododendronplantor enligt Jordbruksverket. I Skottland angriper den nu lärk i stor skala och där dödas hela bestånd av svampangreppen. Forestry Journal skriver om ett skogsområde på 13 hektar som man tvingats avverka i East Renfrewshire strax utanför Glasgow och där man nu ber allmänheten att iakta försiktighet så att inte svampen sprids vidare. Svampsporer kan spridas med jord från skor och kängor eller via hundars päls enligt artikeln.

Jordbruksverket har ett informationsblad om Phytophora ramorum där de bl a beskriver symptomen på ett bra sätt. Det finns även en engelsk video om hur man känner igen angrepp på lärk:I Sverige konstaterades Phytophoria för första gången vid angrepp på bok i Pildammsparken i Malmö enligt SLU i Alnarp som forskar om svampen. I ett nyhetsbrev skriver SLU att Pytophoria har konstaterats angripa bok och de flesta andra lövträdslag men att mer är att förvänta:

Av goda skäl kallas algsvamparna för ”biologiska bulldozers”. De drabbar skogen urskillningslöst. Namnet Phytophthora härstammar från grekiskan och betyder växtförstörare. Det finns ett 100-tal olika arter som upptäckts hittills och fler är på gång. Dessutom kan de bilda hybrider med nya egenskaper. På så sätt är alla träd i riskzonen även om en del är mer utsatta än andra.


Något som nu skottarna kan konstatera i och med att Pythophoria nu även går på lärksskogen. Vad blir nästa trädslag?   TS
Användarvisningsbild

Re: "Biologisk bulldozer" dödar lärkskogen i Skottland

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#591299 Som sagts tidigare, hög tid att ställa om sin skog till en med många olika trädslag. Plantera och låt det mesta komma upp i en variation. Tror som sagt att det ger den mest robusta skogen med riskminimering. Faller en faller inta alla och man kan fortfarande få en avkastning.
För övrigt varför driva fram monoskogar till en industri som ändå betalar skitdåligt för en fin råvara.
Fast det är förstås en annan tråd... :roll:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).