Skogsmiljö och Trädlära

Dubbelt så stora barkborreskador 2019 jämfört med 2018

2 inlägg 1881 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Dubbelt så stora barkborreskador 2019 jämfört med 2018

Torbjörn Johnsen  
#585005 Nu börjar skogsbruket långsamt få en överblick över årets barkborreskador. Skogsstyrelsen i Kalmarlän bedömer att skadorna 2019 är dubbelt så stora som i fjol och att upp emot en miljon kubikmeter skog kan ha drabbats. Det är mer än vad som föll för stormarna Gudrun och Per i länet. Södra skogsägarna inventerar just nu skogarna och kommer inom kort med sina resultat men allt pekar mot rekordstora angrepp som är minst dubbelt så stora som i fjol.

1567490049_barkborreangrepp.jpeg


Skadebilden varierar stort i landet med svåra skador i bl a sydöstra Småland medan det i västra delarna av Götaland finns stora områden som är relativt oskadda. Kalmar län hör troligen till de värst drabbade.

Här finns en artikel på SVT Kalmars sajt där Skogsstyrelsens lokale skadeexpert Ove Arnesson uttalar sig om skadebilden:

Förra året drabbades stora delar av granskogen av granbarkborren, som ett resultat av den torra sommaren. Trots att årets sommar inte varit extremt torr anser Skogsstyrelsen att årets skador är dubbelt så stora som förra årets. Och det som en direkt följd av extremtorkan.

(Bildvalet i artikeln var dock inte helt optimalt...)   TS
Användarvisningsbild

Re: Dubbelt så stora barkborreskador 2019 jämfört med 2018

JerryH  
#585008 För egen del levererade jag 15m3+ Specialsortiment/barkborreträd förra hösten, denna vår/sommar har det huggts ned 3 träd som dött / varit angripna av barkborrar och sedan några som dött av röta som barkborrarna flyttat in i. Så det blev inte mer av det än att det har blivit uppsågat hemma i ett minisågverk. Plus några rotbitar ifrån rötträden som eldas upp.

Detta på 80ha i Halland med 80%+ gran.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).