Skogsmiljö och Trädlära

Stubbhotell och medvetna trädskador skapar naturvärden

3 inlägg 852 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stubbhotell och medvetna trädskador skapar naturvärden

Torbjörn Johnsen  
#584540 I ett treläns-projekt för att bevara eklandskapet håller nu Länsstyrelsen i Östergötland på med ett naturvårdsarbete i Stafsäters naturreservat utanför Linköping. Genom att medvetet skada en del träd "lite lagom" får man in röta som ger håligheter och livsmiljö för hotade arter. Man har arborister som utför jobbet, vilket bl a består i att med motorsåg karva ut ett hål motsvarande ett blixtnedslag eller bohål. Som en inbyggd fågelholk. Man har även kapat till "stubbhotell", stamdelar av ek som ska få ruttna långsamt och bl a gynna exoxar.

Anledningen till att man gör det här destruktiva jobbet är att det i ekskogen saknas riktigt gamla och döende träd. Man försöker helt enkelt "snabbspola" utvecklingen så att dessa uppträder tidigare än om naturen fått ha sin gång.

Någon som sett exempel på liknande arbete tidigare?

Här hittar ni artikeln och inslaget i P4 Östergötland   TS
Användarvisningsbild

Re: Stubbhotell och medvetna trädskador skapar naturvärden

Mettämies  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#584555 Vitryggsprojektet som Storaenso driver är väl liknande. Undra om de inte har avsatt 10-20000 ha till det?

Avatar Fallback

Re: Stubbhotell och medvetna trädskador skapar naturvärden

Håkan A  
#584573
Torbjörn Johnsen skrev:Någon som sett exempel på liknande arbete tidigare?


I Kalmar län har liknande projekt genomförts vid åtminstone några tillfällen, i regi av Länsstyrelsen och åtminstone i något fall via Skogsstyrelsen. Hittade bara länkar till artiklar om ett av projekten just nu. I de projekt som presenterats i massmedia har det genomgående varit arbete som genomförts med bidrag, oftast EU-projektpengar i olika former. Oavsett vad man tycker om fenomenet så kan det vara riktigt intressant att följa genomförda projekt på lite längre sikt, för att se om man uppnår den effekt man eftersträvar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/arborist-aldrar-trad-i-fortid-sagar-och-ringbarkar-dem
http://www.ostrasmaland.se/kalmar/arborister-i-varsnas-rattar-till-gustav-vasas-misstag/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).