Skogsmiljö och Trädlära

Skogsstyrelsen bekräftar: barkborrarnas andra svärmning

3 inlägg 1348 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsstyrelsen bekräftar: barkborrarnas andra svärmning

Torbjörn Johnsen  
#582180 Skogsstyrelsen bekräftar nu på sin sajt det som tidigare synts hos bl a Håhan A i hans fällor och i Södras fångstövervakning i fällor. Att barkborrana även i år hinner med en andra svärmning.

Tidigare i sommar bedömde Skogsstyrelsen att detta inte skulle ske eftersom barkborrarna "låg efter" tidtabellen i år jämfört med i fjol och att dagarna nu blev kortare. Men så bra var det alltså inte utan angrepp av nykläckta barkborrar har bekräftats de senaste veckorna:

Årets huvudsvärmning kulminerade i juni men de senaste veckorna har antalet baggar stigit igen i en del fällor som ingår i Skogsstyrelsens svärmningsövervakning, främst i södra Sverige. Trots blötare och kallare väder denna sommar tycks den andra generationens granbarkborrar även i år orsaka skador i relativt stor omfattning. Förra sommarens torka påverkar fortfarande skogarna och gör att granarna är mer mottagliga för angrepp.


Nya angrepp har konstaterats i stort sett i hela Götaland samt även i Örebro, Värmland, Uppland och Västmanland enligt Skogsstyrelsens.

Skogsstyrelsen kommer att göra nya bedömningar av årets skador senare i höst då man med större säkerhet kan se omfattningen men Skogsstyrelsens barkborreexpert Gunnar Isacsson bedömer att årets angrepp blir lika stora eller större än i fjol.

Läs hela texten om andrasvärmningen på Skogsstyrelsens sajt.

Skogsstyrelsen understryker vikten av att fortsätta söka efter nyangripna träd och ta bort dessa. Sök i första hand i anslutning till träd som angripits tidigare i maj-juni i år. Avverka och frakta bort angripna träd.

Frågan är om det inte är dags att aktualisera en större fällfångstkampanj nästa år? Här finns en massa faktabaserat underlag om varför det borde göras: Barkborrefällor - dags för en storskalig kampanj!
I så fall måste skogsbruket agera nu medan det finns framförhållning för att få fram fällor och feromoner tills nästa vår.   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen bekräftar: barkborrarnas andra svärmning

Bammen  
#582228 Tagen idag utanför Norrköping...

Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen bekräftar: barkborrarnas andra svärmning

Anton Holmström  
#582503 Jag inventerar från luften i Småland och ser en betydlig ökning av angrepp i år jämfört med 2018. Det är dessutom ett par ggr värre österut mot Kalmar och Blekinge.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).