Skogsmiljö och Trädlära

Varning för giftig larv under björkarna

1 inlägg 899 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Varning för giftig larv under björkarna

Torbjörn Johnsen  
#581713 En giftig björkätande insekt har setts på Grimsholmen utanför Falkenberg enligt Hallands nyheter (bakom betalvägg). Det handlar om den blåsvarta björkstekeln. Tidningen Expressen skriver också om björkstekeln som enligt Skogsstyrelsens insektsexpert Gunnar Isaksson en ekosystemfara eftersom larverna är giftiga.

Den blåsvarta björkstekeln är en insekt som angriper björk och som har giftiga larver. Insekterna äter upp bladen och lämnar kvar mittsträngen på bladen, vilket gör det lätt att spana efter insekten.


Så här års när larverna käkat färdigt ramlar de ner och vistas i gräset under björkarna. Larverna innehåller giftet lophyrotomin som är närbesläktat med det mycket potenta gift som finns i vit och lömsk flugsvamp. Giftet kan t ex döda en hund.

Skogsstyrelsen har information om larven på sin sajt och där kan man läsa hur man känner igen larverna

Blåsvarta björkstekelns larver är 1,5 – 2,5 cm långa och är gula med svarta längsgående ränder. Larverna har tre par kraftiga svarta bröstfötter samt små bukfötter på undersidan av resten av kroppen. Den påfallande färgteckningen är en varningssignal som annonserar dess giftighet. Därför undviker fåglar att äta dem. Varningsfärgerna fungerar bäst när de sitter många tillsammans, så därför förekommer de alltid i stora grupper.


Har någon sett angrepp på björkar eller t o m larver av den här insekten?   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).