Skogsmiljö och Trädlära

Gör om och gör rätt, Naturskyddsföreningen

3 inlägg 898 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Gör om och gör rätt, Naturskyddsföreningen

Skogsvaktaren  
#577811 https://www.unt.se/ledare/gor-om-och-go ... 65362.aspx

För ett par dagar sedan avslöjade lantbruksjournalisten Per-Ola Olsson att Naturskyddsföreningen har sponsrat en konferens med ifrågasatta forskare som sprider ovetenskapliga påståenden till afrikanska bönder. Det är inte första, och förmodligen inte sista, gången organisationen hamnar i blåsväder.
Den ”agroekologiska” konferensen hölls i Kenyas huvudstad Nairobi. Drygt 500 lantbrukare, studenter och myndighetspersoner samlades för att lyssna på ett flertal av forskarvärlden ifrågasatta vetenskapsmän. Don Huber, professor emeritus i växtpatologi, påstod inför åhörarna att det EU-godkända bekämpningsmedlet glyfosat var länkat till ett dussin sjukdomar, bland annat autism, cancer och Alzheimers. Medlet riskerade så snart som 2025 att göra hälften av alla amerikanska barn autistiska, enligt Huber.
Naturskyddsföreningens stöd till konferensen möjliggjordes med hjälp av skattepengar från svenska myndigheter. Det gäller inte minst Sida som står för 27 procent av organisationens budget, motsvarande cirka 60 miljoner kronor.
Att svenska organisationer tilldelas biståndsmedel för att stödja arbete i utvecklingsländer är vanligt. Just jordbruk är ett särskilt viktigt område eftersom svälten i världen för första gången på flera decennier ökar, till stor del på grund av klimatförändringar. Utan verktyg för att effektivisera och anpassa odlingar kommer världssvälten troligtvis att förvärras.
Men Naturskyddsföreningens sponsring av konferensen är ett rent slöseri med skattepengar, för att inte tala om de djupt oetiska aspekterna av att bidra till en förvärring av svältande människors livssituation. Allt för att organisationen har på känn att eko är reko.

Det ekologiska jordbrukets fördelar är minst sagt omtvistade. Forskning från bland annat SLU visar att ekologiska odlingar ger mindre skördar, kräver större ytor och gör bönder mer sårbara. För fattiga bönder är marginalerna alldeles för knappa för den typen av risktagande.
Och visst vore det väl om detta enbart var en olycklig miss från Naturskyddsföreningens sida, men det är inte första gången man visar prov på dåligt omdöme.
För ett par år sedan testades en modifierad rissort i Filippinerna, berikad med A-vitamin för att motverka blindhet och dödsfall bland undernärda och svältande. Försöken bedrevs på uppdrag av det internationella risforskningsinstitutet (IRRI) och finansierades av bland annat Sida och Bill and Melinda Gates Foundation. Naturskyddsföreningen däremot, använde sina egna Sida-pengar för att finansiera aktivistgruppen Masipag som saboterade odlingen. Snacka om självmål.
I Sverige har vi alldeles för länge förhållit oss naivt till civilsamhällesorganisationers agendadrivande. Vissa organisationer har snarare status som oberoende expertinstanser än lobbyorganisationer. Det måste få ett slut.
Inte alla som vill väl gör rätt. Naturskyddsföreningen har tillräckligt länge matat allmänheten med ovetenskapliga råd och rön. Innan vi sväljer deras budskap helt vore en nypa salt minst sagt välgörande.   TS
Användarvisningsbild

Re: Gör om och gör rätt, Naturskyddsföreningen

Samlarn  
#577845 Fick statliga jaktkortet häromdan och det är pulshöjande att se vilka som får del av denna 3-hundring som jägare måste betala in till staten, helt utan möjlighet att påverka vilka som får del av kakan.

Avatar Fallback

Re: Gör om och gör rätt, Naturskyddsföreningen

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#577849 Jamen Naturskyddsföreningen är ju som ett 10-25% riksdagsparti sett till det inflytande man har i media, politik osv. Sen är organisationen ute i skolor och influerar barn, inte bara inför valen såsom politiska partier gör, utan kontinuerligt.
Reklamsatsningarna är stora.
Man är nån slags yttersta remissinstans.
Sen, är man med som en rekryteringsbas/personalpool för vänsterpolitiken samt myndigheter där man hämtar till inflytelserika poster. Personer som målats gröna med nån slags trovärdighetsfärg som Naturvårdsföreningen lyckats blanda till såsom framtidens räddare. En yta strax utanpå den genomfärgade röda kroppen.
Det är kommunister som styr där, med statliga medel som man av nån outgrundlig anledning får tilldelat.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).