Skogsmiljö och Trädlära

Skogsägarna förlorarna när sågverken börjar såga torrvirke

1 inlägg 1450 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsägarna förlorarna när sågverken börjar såga torrvirke

Fredrik Reuter  
#571239 På SkogsElmia förra veckan träffade jag Jan Hedberg, researrangören som slussat ut skogsintresserade i världens skogar i åratal genom sitt företag Skogsresor. Det var ett trevligt samtal men det märktes att Jan var orolig och hade ett viktigt spörsmål - Lär av Nordamerika innan det är för sent!

Kort och gott; det finns en risk att klimatförändringar och insekter jobbar ihop kommande år och att vi får se rejäla angrepp på främst barrskogarna i Norden.
Så är och har varit, fallet i västra Kanada där Contortabastborren nu under ett drygt decennium dödat ca 1 miljard kubikmeter tall.

När angreppen kommer så tvingas skogsägarna till avverkning och får givetvis ett dåligt förhandlingsläge för att sälja sitt virke, ju mer angrepp, desto sämre betalt. Allra sämst betalt blir det för torrvirket som i bästa fall ger bränslepris på runt 100 kr/m3fub.

Anledningen till att Jan ville informera om detta är att det påverkar skogsägarna och enbart skogsägarna. Anledningen är sågverksindustrin i främst British Columbia (B.C), där angreppen är värst, ganska snart hittade på lösningar för att ställa om sågverken så de kunde såga torrvirke. Torrvirke som senare visade sig bli till alldeles ypperlig sågad utan skavanker och därigenom likvärdigt utpris som vanlig sågad vara.

Eftersom sågverken är företag så försöker de få tag på råvara absolut så billigt det bara går. Att då tala högt om att utfallet med sågat torrvirke är lika som vanligt timmer är bara dumt.

Kontentan blir att skogsägare står med svarte petter och får i princip ge bort det angripna torrvirket för att få det ur skogen.

Det är också viktigt att påpeka att om man skulle få skäligt betalt för angripen skog så är det ändå en katastrof. I värsta fall sade Jan att över 50 miljoner kubikmeter skog skulle kunna angripas av barkborren om “några år”. Skogsägandet skulle då överlag både tappa i handlingsfrihet och intresse. Jan sade att det var deprimerande att se de stora angreppen i British Columbia. Och då gäller detta bara barkborren. Stormar, skogsbränder och svampangrepp är andra katastrofer som kan ge liknande effekter.

Anledningen till hans oro är att han påtalat detta för både politiker, skogsägarföreningar och skogsindustri här i Sverige men mottagandet har varit svalt. Canfor har just köpt sågverkskoncernen Vida här i Sverige. Han tror att om skogsdöden tar fart i Sverige så är det Vida som kommer vara först ut med att såga torrvirke.

Vad tror du om detta?

I tråden Virkesbrist tvingar västra Kanada att börja gallra skogen kan du läsa mer om angreppen.

Bild

Bild från Elmia

https://www.skogsresor.se/ kan du läsa mer om Jans resor.   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).