Skogsmiljö och Trädlära

Karlstad kommun inventerar och jagar barkborrar - för sent?

1 inlägg 1169 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Karlstad kommun inventerar och jagar barkborrar - för sent?

Torbjörn Johnsen  
#562279 Karlstad kommun är med sina ca 6 850 hektar skogsmark en av landets största skogsägande kommuner. Nu skriver man i ett pressmeddelande att man gör en stor inventeringsinsats efter barkborreskador under våren med målet att ta bort skadade träd innan sommarens svärmning börjar. Arbetet utförs tillsammans med Skogssällskapet som anlitas för att förvalta kommunens skogar.

Det känns dock som man är lite sent ute?

I början av april påbörjade Karlstads kommun och Skogssällskapet inventeringen. Utifrån den ska kommunen sedan ta beslut om vart och i vilken grad vi behöver göra åtgärder.

- Målsättningen är att kunna ta bort de angripna träden innan midsommar, säger Håkan Eriksson.


Det är ju ganska troligt att barkborrarna svärmar innan midsommar och, om jag har förstått det rätt, så är det ganska liten nytta med att ta ut fjolårsangripna träd som nu har stort barkavfall och kommer helbarkade ur skogen = insekterna blir ändå kvar.

Vad säger expertisen om den tidsplanen? Gör det någon nytta att köra ut barkborrevirke nu (mer än att man möjligen kan rädda lite virkesvärde)?

Hursomhelst tar kommunen tacksamt emot tips om upptäckta skador. Det är bara att höra av sig till kommunens kontaktcenter.

Läs hela presstexten här   TS
Skogssällskapet, ser du potentialen i din skog?
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).