Skogsmiljö och Trädlära

Växer blandskog bättre?

7 inlägg 2477 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Växer blandskog bättre?

Torbjörn Johnsen  
#547093 En rapport från några forskare på Umeå universitet, SLU och Göteborgs universitet som publicerats på nature.com har fått stor spridning i Sverige. Först i Vetenskapsradion och i går även på SVT Västerbotten. Inslaget fanns även med i riksnyheterna (Rapport 19.30).

Forskarna har jämfört skogar som domineras av ett trädslag med blandskogar som har flera trädslag. I det här fallet med björk, tall och gran. Forskarna hävdar att det behövs mer än dagens stipulerade 10% inblandning av löv (björk) för att få högre värden än i en monokultur. Värden i det här fallet kan då vara ökad artrikedom inkl svamp och bär, ökad kolinlagring och även ökad tillväxt.

Frågan är väl hur generella påståenden man kan göra om ökad tillväxt? Det finns äldre försök som gjorts med gran under björkskärm (Åsa Tham) där man påvisat att den totala tillväxten blev högre och att granen tog igen allt den förlorat under skärmen under resterande omloppstid. Björkvirket blev en ren bonus.

Det bör ju finnas ett bra mått av riskspridning med fler trädslag i blandning förutsatt att markens egenskaper är lämpliga. Däremot så är det väl dokumenterat att t ex björk inte hänger med granen i produktion på de bättre markerna.

Så här skriver forskarna på Umeå universitets sajt (vilket är ursprunget till SVTs och SRs artiklar):

I norra Sverige kunde blandningar mellan gran och björk uppfylla flest nyttor samtidigt –bättre trädtillväxt, mer blåbär och viltfoder, och fler växtarter på marken.

– Att blandskogar med björk och gran växer bättre än monokulturer är ingen nyhet. Det bygger på att två arter kan utnyttja platsens resurser bättre än en monokultur. Vår metod för att analysera detta är också använd tidigare och kommer ursprungligen från jordbruksforskningen. Däremot är det nytt att vi också tar in fler ekosystemtjänster än tillväxten, berättar Jan Bengtsson.

I södra Sverige däremot ger gran-björkskogar visserligen mer blåbär och lika hög trädtillväxt som monokulturer av gran, men ökar inte de andra ekosystemtjänsterna som forskarna undersökt. Där är blandskogar med tall och björk ett mer vinnande alternativ. Det ger både mer blåbär, mer viltfoder och ett rikare växtliv. Trädtillväxten är också högre än i monokulturerna, dock inte lika hög som i bestånd där gran ingår.

I dag dominerar monokulturer av framförallt gran det svenska skogsbruket.


Jag kan tycka att det är lite problematiskt att media så brett sprider en ganska förenklad bild från en kort, sammanfattande pressinformation. Man får snabbt uppfattningen att det här gäller generellt, för alla, överallt. Och att Skogsbruket på något enfaldigt sätt motverkar denna positiva utveckling. Det här forskningsteamet hade tillsammans med forskare från SLU tagit fram en liknande studie 2013 men med fler trädslag. De upplevde då att de fick ett svalt bemötande från skogsbruket eftersom många av trädslagen inte var aktuella i svenskt skogsbruk.

Här hittar ni inslagen från SVT och SR Vetenskapsradion.

Det skulle vara intressant att veta vilka erfarenheter ni har om blandskogar när det gäller virkesproduktion, riskspridning m fl värden?   TS
Skogssällskapet, ser du potentialen i din skog?
Användarvisningsbild

Re: Växer blandskog bättre?

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#547110 Håller med i det mesta.

Avatar Fallback

Re: Växer blandskog bättre?

Bosse1  
#547116 Armerat med björk :-bd

Användarvisningsbild

Re: Växer blandskog bättre?

Höglandserik  
#547132 Det är svårt att bara titta på rikskogstaxeringens data och säga att blandskogar växer bättre än trädslagsrena bestånd. Blandskogar förekommer ofta på bättre boniteter än trädslagsrena bestånd och därför blir det lätt produktionsjämförelser mellan goda och dåliga boniteter.

Avatar Fallback

Re: Växer blandskog bättre?

Norrtälje  
#547200
Torbjörn Johnsen skrev:Däremot så är det väl dokumenterat att t ex björk inte hänger med granen i produktion på de bättre markerna.


Är det?
SLU kan nämligen blanda ihop korten. Det här exemplet med brevet om blandskogens fördelar är ju väldigt många parametrar de försöker få in men noterar att man nämner inget om siffrorna eller ens om de provytor som bör ligga till grund för analys.

https://www.nature.com/articles/s41477-018-0346-z skrev:For one of the investigated ecosystem services, carbon storage in the top soil layer, there were no benefits from mixing tree species. In contrast, there was less carbon stored in temperate spruce-birch and pine-spruce forests.

”No, it is clear that you cannot count on higher carbon storage in mixed forests. But if you choose the right mixture”, it is not worse either, says Jan Bengtsson.


Mindre bundet kol i skogar med gran/björk och tall/gran jämfört med vad då?

Användarvisningsbild

Re: Växer blandskog bättre?

Mellberg  
#547217 Detta har ju Lars Lundqvist SLU svarat helt utmärkt på, i en annan tråd. Vill nog påstå att detta är en form av nonsensforskning.

Användarvisningsbild

Re: Växer blandskog bättre?

p till p  
#550841 Granar vid björkar har gröna grenar ända ner till marken med kvalitet därefter.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).