Skogsmiljö och Trädlära

Är 20 procent av skogen klassad som Värdetrakt?

8 inlägg 2715 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Är 20 procent av skogen klassad som Värdetrakt?

Torbjörn Johnsen  
#537416 Här finns en rapport som tagits fram under 2017. Det ser ut som om Metria är den som sammanställt på Naturvårdsverkets uppdrag men den finns publicerad på Skogsstyrelsens sajt.

Det är ett analysarbete som gjorts med hjälp av olika kartunderlag (tror jag) från Värmland och norrut i landet. Analysen och rapporten har identifierat s k värdetrakter motsvarande 20% av skogsmarksarealen inom detta område!

De avgränsade förslagen till skogliga värdetrakter har en total areal på 5 854 000 ha och innefattar:
 1 554 000 ha skogliga värdekärnor
 3 879 000 ha skogsmark
 1 135 000 ha skyddad skoglig värdekärna
 419 000 ha skoglig värdekärna utanför formellt skydd
 2 379 000 ha kontinuitetsskog


Det verkar som om Länsstyrelserna nu använder detta underlag när de gör sina planer för "Grön infrastruktur" och "Ekosystemtjänster".

I de sk värdetrakterna återfinns det mesta av de skogar som har någon form av skydd idag och de är väl då ofta själva "värdekärnorna". Tyvärr finns ju stor risk att vi nu kommer att se en glidande utveckling där allt högre krav ställs att hela områdety som klassas om Värdetrakt ska skyddas. Det har ju t ex Greenpeace redan visat i och med aktionen de gjorde mot SCA i oktober i fjol: SkogsGotte - Värdetrakt - nästa slamkrypare i skogsdebatten?

Räkna med att det här kommer att få påverkan för Sveriges Skogsägare!   TS
Avatar Fallback

Re: Är 20 procent av skogen klassad som Värdetrakt?

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#537785 Sa ju det för ett bra tag sen att vi ser skogsmarkerna bli övertagna på ett sätt som är parallellt med tillväxten av:

Kartan ser ut som en petriskål ju.
Pesten drar fram.

Användarvisningsbild

Re: Är 20 procent av skogen klassad som Värdetrakt?

Älgfoderodlare  
#537815 Det som känns absolut mest fel, är ju hur man ska få ett stopp på denna utveckling ! Denna dubbeltydighet i den info. man får via de olika myndigheternas sätt att försöka "styra" den framtida utveckling, är minst sagt förbryllande. SS säger; Sköt skogarna bättre för högre produktion. LS säger; Röj o gallra varsamt för att skapa mer naturligare skogar. Gör man det SS säger, får man väl på tafsen av någon naturvårdsorg. O gör man som LS föreslår ökar risken för ökad konfiskering. Samtidigt som om mer mark undantas för skyddsåtg., kommer ju per automatik den resterande marken att måsta brukas hårdare för att kunna producera det som det framtida "omställda fossilfria" samhället också kräver. Att både äta kakan o ha den kvar ! Typisk politisk insikt av rang !
Just nu verkar det som om INGEN har någon som helst helhets syn på HUR vi bäst sköter Sveriges skogar. Och politiskt verkar det mesta bara gå ut på att skaffa så många poäng hos de marklösa "naturvårds" tyckarna i storstadsregionerna som det bara går. De som önskar bevara "sina" skogar utan ingrepp. Hela Sverige skall leva är bara en massa BS utan mening ! För frågan vi markägare ställer tillbaka är ju; - Av vad ?
Senast redigerad av Älgfoderodlare tis 11 dec 2018, 23:35, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Är 20 procent av skogen klassad som Värdetrakt?

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#537837 Söndagsreflektionen på detta ämne.

Skog, jobb, invandring, skattetryck, mer frihet eller mindre osv, reaktorstängningar. I vilket samhälle ska barnen leva om 30 år. Vad ska vi exportera?Många engagerande frågor blir ohanterade i Sverige idag. Politiken har kapitulerat.

Centralmakten/ riksdagen lämnar walk-over och särintressena lobbar och strider och korrumperar. Rikspolitiken orkar inte.
I denna "vilsen i pannkakan"-situation som beror på försvagning av centralmakten kommer de som jobbar som tjänstemän i myndigheter och departement att tänka på sej och de sina i självbevarelsedrift. Inte på de som de ska betjäna.
Man kan tänka, sitter 25 handläggare inom skogmiljöindustrin på varje Lst och kan bedöma och tycka i princip fritt, så kommer de ju aldrig att säga "Nä, nu har vi blivit klara, nu är vi arbetslösa". Där väntar man bara på att Landshövdingen ska komma hem från stan och hinta om att "Det kommer mer pengar i budgeten för nästa planperiod" Jippii.

Politikerna har ju ingen begriplig sammanhängande vision kommunicerad till mej i alla fall, hur man kan ha samhället utvecklat framöver. Eller bättre uttryckt, var vi ska stå i framtiden. Vad ska betala för vad i samhället?
Det verkar mest få bli som det blir. Skogsmiljöfrågan är en skuta som under 25 års "steg för steg med små förändringar" fått en riktning som ingen orkar/vill/kan ändra
I skogsfrågan låter det som: "Vi vill ha massa naturhänsyn och ganska, nästan lika mycket, ja kanske en hel del produktion i skogen".
Politiken väljer gå de som lobbar och skaffar makt tillmötes. Facit över hur icke storstadsbor känner sej behandlade kan mätas i de samer, landsbygdsbor och minkfarmare som tar livet av sej på snabbt eller långsamt sätt.
Hur många samer sitter i Stockholm och fikar med modemedia? Hur mycket folk kastar Naturskyddsföreningen in för lobbying i centralkvarteren? De hämtar och plockar ju t o m folk rakt in/ut ur de högsta politiska organen.

Ja då tar vi en vända om samhällsförsörjning igen då, när tangenterna ändå rasslar.
Ska vi sälja hus dyrare och dyrare till varandra i ytterligare 10 år och sätta i omlopp friska banklånade pengar på byn? De skuldsatta i bostadsaffärer, ska dom jobba på Skogstyrelsen till ökade skattebetalda påhittelöner? Gå och inventera och skapa grund för påhittejobb på Länsstyrelserna. Förresten inventerar inte alla nuförtiden?

Kommande 10 år gissar jag ska vi elda på Centralekonomin i Sverige med hjälp av typ skenande elpriser (upp kanske det dubbla), med upptrissad skatt på det, samt bränslepriset kommer att bli ca 2-3 gånger högre.
Lokalekonomin då? Ja, då kommer landsbygdsbefolkningen ytterligare att ha halverats på naturlig väg pga av att distriktssköterskan och diakonissan dragits in, samt genom utflyttning av ungdomar som ger noll barnfamiljer. Är det några som trots det föds, så stängs skolan. Om inte det hjälper så ändrar man skolbussturlistan så att ungarna får 10-11 timmarsdagar. Och hokuspokus, på en generation från idag är det inte så många som jagar längre. Och då är det inte så många som hugger ved. Och det kommer inte vara mer ekoturism för det. Stadsbor vill bada, gå på spa, resa och kröka och åka utför.
Sätter nån emot?

Antingen får Sverige börja styras av handfasta praktiker som i Finland eller så får vi ta in Kungen i ett par mandatperioder, så att det blir nåt gemensamt och sammanhållande i landet som omväxling till de split och söndrande och konfliktskapande vänsterprojekten som initieras och drivs av människor som inte drar sej för att jävlas med andra för att få bekräftelse i sin vegan, rödvins- och haschförening.
Ni ska se att Sverige kan bli mer lyckosamma än Sovjetunionen blev på att uppnå det utopiska samhället som det nu ser ut.
Proletariatet står nu inte i fabrikerna, utan är offentliganställda, byråkrater, fackliga organisationer och politikerskrået. Det privata näringslivet är mer och mer idag direkt knutna till det offentliga som uppdragstagare i olika konsultlådor såsom skogsinventerare, hyrläkare mm samtidigt som exportföretagen totalt blir utprisade på den globala marknanden eftersom lönerna är så höga. För 15 -20 år sen skulle exportindustrin vara löneledande för att konkurrenskraften inte skulle äventyras. När hörde vi det senast?
Varför landsbygden med sitt erbjudande om fria goda liv har svultits ut på bekostnad av storstadsregionernas subventionerade paraduppbyggnad kan man fundera på. Massa olyckliga, stressade människor som konkurrerar och ger sej på oss och varandra. De har ju inga meningsfulla liv verkar det som.
Nu ska jag äta.

Avatar Fallback

Re: Är 20 procent av skogen klassad som Värdetrakt?

Brorsan  
#537841 @Orsa du sätter ord på många av mina funderingar. Tack!
Olle

Användarvisningsbild

Re: Är 20 procent av skogen klassad som Värdetrakt?

Älgfoderodlare  
#537849 Mycket tänkvärt igen "Orsa" ! Man kan ju undra vad som ligger bakom behovet av att ständigt ha denna konflikt om landsbygdens vara eller icke vara. Är agendan att det kommer att bli en fullständig socialisering där vi privata markägare avhänds vår brukanderätt till förmån för de som endast KAN hävda o vidmakt hålla den ? Polariseringen (skyttegravs polimiken) blir en dimridå att avleda uppmärksamheten från det som egentligen sker o redan skett i det tysta ! Kanske dags för oss att börja agera som de gör i Frankrike när missnöjet nått sitt maximum. Inte bara för att få stopp på konfiskeringsmygleriet, utan även att få upp allmänhetens ögon för vad som verkligen håller på att hända !

Avatar Fallback

Re: Är 20 procent av skogen klassad som Värdetrakt?

Bosse1  
#537951 Bra skrivet.

"I grunden handlar detta om äganderätten. Genom ett projekt kallat ”Grön infrastruktur” vill staten skaffa sig ännu mer makt över landsbygden. Man skall i miljöns namn ”stadsplanera” hela den svenska landsbygden, staten och kommunerna kör över medborgarna."

http://www.bt.se/insandare/staten-respe ... nderatten/

Användarvisningsbild

Re: Är 20 procent av skogen klassad som Värdetrakt?

Brozzlaren  
#537955 Kan bara hålla med, bra formulerat. Att sätta ord på den hopplöshet som finns sen länge och fortfarande frodas på landet är inte helt lätt.
Mvh Börje.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).