Skogsmiljö och Trädlära

Ny uppfinningar och ord

2 inlägg 935 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Ny uppfinningar och ord

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#529179 I vintras hade man skapat ett nytt namn "Ore skogsrike". Det var ett område skog i Ore kyrksocken.

Nu är samma okynnesbilåkare ute och hittar på en "Svämskog" med "isljud". Ja läs själv.

Anspråkstagarna tycks hitta nya anspråk. 200m x 4 mil är huxflux ett anspråk om 800 ha längs en (1) skogså.
Vet inte om man kan tycka såhär: att om isljud är skyddsvärda så riskerar ju vanliga svenska påkörningsskador bli skyddvärda också... hmmm
Eller ska man tänkt spara skogen så att isen har nåt att böka på emot som förr? Nu har ju aktivt skogsbruk skett längs Unnån i drygt 100 år och då kommer ju isens förutsättningar förändras om man upphör. Hur ska man ställa sej till det?
Det bör påpekas att isen ställer till det i den ån varje vår. I princip.

Här börjar texten som finns på Dalarnas Tidningar:
En ny art har hittats vid inventeringar i en svämskog utanför Orsa

Trion Peter Turander, Bengt Oldhammer och Kjell Hedmark har studerat svämskogar i den boreala zonen i Sverige. Under inventeringarna hittades en gallmygga, som är en ny art för vetenskapen.

Inventeringarna sammanfattas i rapporten ”Svämskogar vid Unnån i Orsa”, som kan beställas från Naturskyddsföreningen. Enligt trion som sammanställt rapporten är det "en av de första studier som gjorts av svämskogar i den boreala zonen i Sverige" och "beskriver miljöer som mycket sällan uppmärksammas i naturvårdssammanhang".

I rapporten beskrivs naturvärdena längs den fyra mil långa Unnån. Trion påpekar att flera typer av växter, djur och svampar längs ån är beroende av en naturlig dynamik.

– Ett utmärkande drag för Unnån är mängden levande träd som skadats av isen. Det ser ut som brandljud, men vi kallar dem isljud. Vissa träd har skador från flera olika islossningar, som mest 8–9 skador, så långt som 60 meter från ån, säger Peter Turander, en av författarna till rapporten.

Trion vill att det ska upprättas en spridningskorridor på 100 meter längs varje sida av ån där skogen kan sparas och skyddas.

Dessutom påpekar trion att man gjort ett fynd i sommar.

– En ny art för vetenskapen, en gallmygga, hittades under sommarens inventeringar, meddelar trion.   TS
Skogssällskapet, ser du potentialen i din skog?
Avatar Fallback

Re: Ny uppfinningar och ord

Blivande snickare  
#529195 En ny mygga? Det är sista vi behöver, hugg ner skiten :mrgreen:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).