Skogsmiljö och Trädlära

Viltolyckorna ökar, ska vi följa Finland med gula plastband?

1 inlägg 1281 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Viltolyckorna ökar, ska vi följa Finland med gula plastband?

Fredrik Reuter  
#526067 Mellan 2010 och 2017 har viltolyckorna på Sveriges vägar ökat med 30%. Det är långt ifrån någon munter statistik. Men håll i dig, det blir värre! Statistik för 2018 visar att från 1 januari till mitten på september 2018 så har 39.814 viltolyckor rapporterats till Polisen och var nionde minut sker en viltolycka i Sverige. Och då har vi ännu inte kommit in i den årstid då det brukar ske flest viltolyckor - hösten.

Vi har tidigare skrivit om problematiken med viltolyckorna, bland annat i trådar som Viltolyckorna ökar oroväckande 2018 och Fler djur ger dramatisk ökning av viltolyckor. I dessa trådar har fokuset legat på att viltstammen har varit för hög och avskjutningen vid jakt för låg.

Så kanske är fallet, det kan vi fortsätta diskutera, men enkla förebyggande åtgärder för att förhindra viltolyckor har det varit ont om. Som flera gånger tidigare kanske det räcker att snegla över Östersjön och se vad Finland håller på med.

Jag och Torbjörn uppmärksammade på vår Finlandsresa att det på många mindre vägar, som saknar dyrt viltstängsel, satt milsvis med gula plastbland i skogsgränsen. Vanligt, i och för sig brett, gult plastbland man kan köpa i snart vilket bygghandel som helst för en billig peng.

Jag ska villigt erkänna att vi till en början skämtade lite om att någon fått band över och gått bananas osv, men sedan gled vi in på om dessa gula band kanske skrämmer och därmed hindrar vilt från att nå vägen.

Lite research och ett snack med @blivande snickare visade att, ja, så var fallet. Fullkomligt genialt om det fungerar (vanligt Finskt förnuft om man pratar Finska), det är ju extremt billigt och varje viltolycka det kan förhindra så minskas personligt lidande och en otrolig samhällsvinst.

Vidare visar det sig att det har varit lite svårt med att mäta effekten av detta i Finland, har någon mer info om detta får du gärna skriva här i tråden. Men någon effekt har det. Dessutom är effekten tudelad. Dels så kan vilt bli rädda ner det kommer fram till bandet och vända, dels så ser trafikanter bandet och vet då per automatik att detta är en sträcka utan stängsel och där viltolyckor kan ske, hastigheten sänks.

I Finland pågår sedan flera år försöksverksamhet med dessa gula plastbland. Jägarna ställer upp och placerar ut banden vid sina hemtrakter. Genialt igen.

Ja, vad tror du om detta? Dags att varsko Trafikverket och börja banda vägar, eller har det redan testats?   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).