Skogsmiljö och Trädlära

Skogsindustrin ljuger. En debattartikel

8 inlägg 2892 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Skogsindustrin ljuger. En debattartikel

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#525431 Debattartikel:
https://www.dt.se/artikel/opinion/debat ... sindustrin

"Man vill rättfärdiga den faktiska skövling av svensk natur som man ägnat sig åt de senaste 70 åren. Helst vill man ha applåder!" skriver författaren Thomas Tidholm om skogsindustrin.
Bild: TT

Svar till Peter Wigert, AB Karl Hedin, och Fredrik Marnefeldt, AB Karl Hedin Sågverk, som skrev under rubriken "Nej, den biologiska mångfalden i skogen är inte hotad – men det är däremot äganderätten" den 10 september.

Det kan vara svårt att förstå varför representanter för skogsindustrin, i det här fallet två direktörer från Karl Hedin AB, så ofta väljer att rent ut ljuga i sina artiklar till stöd för skogsbruket. Och här redan i rubriken. ”Den biologiska mångfalden i skogen är inte hotad - men det är däremot äganderätten!”

Märkligt! Det förhåller sig ju precis tvärtom! SLU har slagit fast att mångfalden är hotad på grund av skogsbruket. Inget parti finns som vill avskaffa äganderätten i Sverige, som för övrigt finns på tredje plats i världen beträffande stabil äganderätt.

Så varför ljuger man? Det är en gåta, men kanske har man lärt av Donald Trump att en grov osanning kan skapa osäkerhet bland allmänheten och få stöd av dem som vill tro. På så vis avskaffas sanningen som sådan, för att i stället bli något man kan välja eller välja bort efter behag. En livsfarlig princip förstås, men alla som debatterat med skogsbrukets företrädare de senaste åren kan göra en lista på osanna påståenden, halvsanningar, snedvriden statistik och påståenden rakt ut i luften, till exempel ”Vi har aldrig haft så mycket skog som nu”, ”Skogsnäringen binder koldioxid motsvarande hela Sveriges samlade utsläpp”. Det är faktiskt ofta svårt att hitta något som är sant bland alla dessa påståenden, vars ursprung är branschorganisationen Skogsindustriernas propagandakontor.

Hur har det blivit så att en hel bransch förfallit till att ljuga på detta sätt? Man kan förstå att det måste kännas provocerande att kritikerna, den statliga och ideella naturvården med flera, har rätt lika många gånger som man själva har fel. Det skaver, och man har tydligen svårt att nöja sig med att bara tjäna pengar på ett hänsynslöst skogsbruk, vilket ingen hittills har kunnat hindra. Man vill vinna debatten också – tydligen med alla medel. Man vill rättfärdiga den faktiska skövling av svensk natur som man ägnat sig åt de senaste 70 åren. Helst vill man ha applåder!

Men man har opinionen emot sig. En växande majoritet av befolkningen vill se fler reservat och ett annat skogsbruk.

Man framhåller skogsbrukets ekonomiska betydelse (lite över 2 procent av BNP). Den minskar, liksom sysselsättningen. Men stor eller liten – ingen verksamhet kan rättfärdigas av att man kan tjäna pengar på den! Hursomhelst skulle bortfallet, om vi fick fler reservat, mer hänsynsfulla metoder, ett förverkligande av riksdagens miljömål och allt vad god naturvård kräver, inte bli annat än marginellt, kanske rentav hamna på plus. Problemet är att skogsägarna och hela näringen i nyliberal anda vill optimera sina vinster och därför vill mota ALLA ollar i grind, hur små de än är. Därav dessa brösttoner, dessa skyttegravar. Därav dessa lögner.

Men landet och människorna behöver sin mångfald, sin natur. Och skogsbruket behöver en omställning inte minst för sin egen skull.

Thomas Tidholm

författare   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsindustrin ljuger. En debattartikel

isteskog  
#525440 Inte för att försvara Skogsindustrin, men det här tugget från Thomas T har jag hört förr ...... 😤

Avatar Fallback

Re: Skogsindustrin ljuger. En debattartikel

Bosse1  
#525443 Han vill att favorit förvaltaren och storskogsägaren staten tar över.Vänster som han är.
https://www.sfv.se/sv/fastigheter/sfv-skog-och-mark/
Lättare att jaga småskogsägare.

Hur gick det sen?? Eller bidde det bara en tumme :ymparty:

https://www.fastighetsvarlden.se/notise ... tionsharva


kronika-nu-vander-vi-pa-alla-stenar-kv1-17.pdf

Användarvisningsbild

Re: Skogsindustrin ljuger. En debattartikel

MrStraightpull  
#525544 "Inget parti finns som vill avskaffa äganderätten i Sverige" - tja, vänstern har väl just det i partiprogrammet...
Men för all del, vi kan ju alla leva på bidrag :-bd

Avatar Fallback

Re: Skogsindustrin ljuger. En debattartikel

Hema  
#525600 Hur kan man på fullaste allvar tro att man kan nå ut med sitt inlägg i debatten, där man anklagar andra för att ljuga, när man själv drar med osanningar? Finns väl ett uttryck för det där, faller på eget grepp.

Nej Thomas om du läser detta, gör om gör rätt! Ta reda på fakta.

Avatar Fallback

Re: Skogsindustrin ljuger. En debattartikel

LesterCGarreth  
#525725 Som andra som svarat redan påpekat så finns det ett helt gäng i Sveriges riksdag som vill avskaffa äganderätten.

Trävaror papper och massa står för 10,9% av Sveriges industriproduktion jämnförbart med produktionen av Stål, metallframsrällnig och metallvaror andel på 15,3%, så att säga att den är obetydlig är bara stolligheter.

I

Avatar Fallback

Re: Skogsindustrin ljuger. En debattartikel

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#525758 Obetydlig!! Ja, som du säger blir skogsekonomin inte ens obetydlig när man jämför fel på det där vänstersättet.

Läs här så ser man när skogen blir betydande på riktigt.
Det är det som blir kvar i företaget Sverige efter det att man betalat insatsvarorna som räknas. Att man omsätter en massa pengar har ju vissa nyttor iofs såsom sysselsättning, som är en slags fördelningsapparat i samhället.

Exportnetton: (Branch/ imp/ exp/ nto)

Papper/papp 16mdr / 78mdr = 62 mdr
Trä 7/29=22 Mdr
dvs "skogen" fyller Sveas portmonö med i runda siffror 84mdr att shoppa loss för.

Maskiner 508/528=20
här ingår fordon med 163/185=22mdr (Scania/Volvo och Königsegg.)
dvs fordon ger oss påfyllning lika stor som sågtimret efter sågverket.

Stålindustrin 47/60= 13mdr i plus
Malm 14/34 = 20mdr i plus
Läkemedel 38/74 =36 mdr i överskott

Frukt 24/4 = minus 20
Kött 13/3 = minus 10 mdr

Analys:
Hela LKAB mm hamnar i fruktdisken varav 1/3 slängs innan vi äter upp det.
Järn&stål betalar köttimporten plus 3 mdr.

Skogens 84 mdr bidrar med ett överskott som är i paritet med "maskiner, järn&stål, malm och läkemedel" tillsammans, trots att de exporterar för 700mdr mot skogens 110mdr. Det är här kommunisterna jämför liksom "före skatt" i stället för med det som blir "kvar i plånboken". Gå inte i den fällan. Tala om exportnettot när någon marginaliserar skogens avgörande betydelse för svensk ekonomi.

Allt är grova siffror, men en indikation om hur "obetydlig" skogens betydelse INTE är för Sveriges ekonomi. Observera att dessa branscher jag plockat är de "tunga" exportörerna i svensk ekonomi (utom frukt och kött).

Petroleum ej medtaget som är en stor utgiftspost som kostar 40mdr, dvs hela j-a läkemedelsindustrin går till att betala oljan. Där är det egentligen Astrazeneca i S-tälje med sin världens största tablettfabrik (på riktigt alltså) som drar hem så otroliga pengar till sitt huvudkontor i England. S-tälje, samma stad där Scania är så viktiga för svensk ekonomi. Världens mest lönsamma lastbilstillverkare som utdelar finfina pengar till ägarna i Tyskland. Med detta i åtanke är det ganska bra att skogen växer inom landet och inte lär flytta rent fysiskt eller "läggas ner", såsom AZ forskning gjorde i S-tälje.

1 miljon kr i tusenlappar är 2 dm hög bunt.
1 mdr kr är en 200 meter hög bunt.

Dagens kåseri var det.
Natti natti så småningom.

Källa: https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekono ... produkter/

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsindustrin ljuger. En debattartikel

Bosse1  
#586062 Det rör lite på sig för förvaltaren av 6 miljoner hektar:

https://www.fastighetsvarlden.se/notise ... fv-harvan/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).