Sida 1 av 2

Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: fre 10 aug 2018, 15:08
av Torbjörn Johnsen
Växtsäsongen 2018 har ju fortfarande några veckor kvar att ge men redan nu kan man nog lugnt säga att det varit en extrem sommar i de flesta delarna av landet. Betydligt torrare än vanligt och betydligt varmare än vanligt. Troligtvis varmare än någonsin. Frågan är hur tillväxten i skogen påverkas? Jag tänkte att vi kunde slå våra kloka huvuden ihop och försöka reda ut vad som kan förväntas. Jag börjar med lite egna teorier och reflektioner över det jag sett i en mycket begränsad del av landet:

Från Jönköping och västerut verkar det vara relativt grönt i skogen. De festa lövträd som inte står på berghällar, åsar eller torrare kullar ser forfarande gröna ut. Däremot om man åker österut från Jönköping verkar det vara betydligt torrare.

Om man tittar på toppskotten på tallar och granar så ser de mestadels ut att vara "normallånga" häromkring men på vissa ställen uppfattar jag att det ändå fattas en decimeter eller två. Det här borde ju vara mer uppenbart längre österut och även norröver i de områden som fått minst nederbörd i sommar.

Tallen är ju en ljusälskare med förmåga att växa där det är torrt tack vare sina djupare rotsystem. Jag gissar att tallskogen på många områden vuxit ganska bra i sommar tack vare värmen och många soltimmar.

När det gäller granen borde den ha det lite tuffare med sina grunda rotsystem. Men å andra sida växer ju (borde i alla fall) granen oftare på finkornigare marker som bättre håller fukt även när det är torrt. Fast gran på för torra maker har nog vuxit dåligt i sommar.

En annan fråga är hur den här växtsäsongen påverkar trädens förmåga att växa nästa år? Jag har för mig att det finns ganska starka samband då toppskotten för nästa år anläggs i år och om året är dåligt blir det korta skott även nästa år. Det här skulle vara intressant att veta mer om om någon har bra koll på växtfysiologin :geek:

Hur ser det ut i olika delar av landet. Upplever ni att toppskotten (enklast att se på ungskogarna) är kortare än vanligt?

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: fre 10 aug 2018, 15:13
av e97eda
Årets längdtillväxt dvs toppskottslängden är ett resultat av fjolårets tillväxtsäsong. Barrträden skjuter i längd utifrån den inlagrade energi som las undan året innan.

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: fre 10 aug 2018, 15:34
av Torbjörn Johnsen
e97eda skrev:Årets längdtillväxt dvs toppskottslängden är ett resultat av fjolårets tillväxtsäsong. Barrträden skjuter i längd utifrån den inlagrade energi som las undan året innan.


Ja, men jag tror att t ex torka påverkar hur långa toppskotten blir i år också även om skotten låg färdiga i fjol höst.

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: fre 10 aug 2018, 15:44
av Torbjörn Johnsen
Här finns ett radioinslag på temat samt tillhörande artkel: https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=7017497

"Torkan kan påverka skogen flera år framöver"

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: fre 10 aug 2018, 15:51
av halvproffs
Jag var ut i skogen i förrgår när det blev lite svalare. Som jag uppfattar det så är tallskotten kortare än normalt. Granskotten är ännu sämre så jag håller helt med Torbjörn i hans resonemang.

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: fre 10 aug 2018, 18:11
av uffejohan
Det enda säkra jag kan se är på en plantering av gran på ny-utdikad torvmark. Sattes våren 2016, stora barrotplantor. Helt fantastiska toppskott, vatten i diket ca 1 meter under marknivån. Sedan kan man diskutera vad som betyder mest, dikning eller torr sommar. Hade det varit en blöt sommar och odikat, hade de flesta med all sannolikhet dött av syrebrist i rotsystemet.

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: fre 10 aug 2018, 22:12
av Värmlänning
Torvmark, svalare svacka. Barrot planterad förra året, ca 50 cm toppskott. Bättre än vad jag kunde hoppas på.

I övrigt ser lövet i ungskogarna inte ut att ha växt 1 cm, speciellt där solen har kommit åt och gassat hela dagen.

Hjälplantering ca 5000 plantor, käpprätt åt helvete med dom tyvärr. Torkan har tagit det mesta..

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: fre 17 aug 2018, 23:03
av Umea
Vissa björkar som står på torrare marker har böjt sig från att ha stått upp i början av sommaren.

Efter denna extrema sommar, är det något som man ska vara uppmärksam på vad gäller skogs skötseln ?

Ha det så Bra !

Hälsningar från Umeå

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: lör 18 aug 2018, 00:11
av Bm350boxer
Tycker synd om de som planterat nu i vår. Men torra somrar (kanske inte lika extrema) blir det väl några under en omloppstid.

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: lör 18 aug 2018, 06:33
av Skogsola
Om årets toppskott är kort så kan det bero på att förra sommaren var ovanligt kall. Det har alla glömt nu. Men facit får vi när vi börjar hugga och ser årets årsring.

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: lör 18 aug 2018, 07:57
av Vedmaskin
Efter o ha tittat runt på granplanteringarna. Så känns det som att generellt är toppskotten kortare än förra årets. Men det finns undantag på en del ställen. Men det beror väl mer på växtplatsen. Att det är lite gynnsammare.

Tog några bilder på ett ställe.
1534574504_20180812_172524.jpg

Här var det lite väl torrt...
1534574507_20180812_172552.jpg
1534574506_20180812_172645.jpg
1534574508_20180812_172715.jpg

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: lör 18 aug 2018, 09:36
av Lars Lundqvist SLU
Tall och gran har så kallad pre-formed growth när det gäller höjdtillväxten. Nästa års skott bildas under sensommaren och det är vädret då som avgör hur många celler det blir i skotten. Sen är det framförallt vattentillgången men även temperaturen som avgör hur mycket cellerna kan sträckas ut under skottsträckningen under sommaren följande år.

Diametertillväxten är mer komplicerad. Den påbörjas väldigt tidigt och den sker genom att celldelningen sätter igång i kambiet. En av de faktorer som har stor inverkan är hur mycket det blåst under vintern, framförallt i kombination med snö och is, men även vlåst under resten av året har betydelse.

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: lör 18 aug 2018, 16:32
av zeetorg
@Lars Lundqvist SLU , vet man hur mycket dom olika perioderna påverkar? Jag tänker om skottillväxten varit väldigt bra men själva växtsäsongen dålig eller tvärt om, vad påverkar mest?

Vet du när ungefär som skottbildandet börjar, och hur den påverkas av torka tidigare under sommaren, om förhållandena skulle blivit bättre under själva skottbildandet.

Jag funderar även hur träden påverkas av sjukdomar och parasiter när det är så varmt och torrt?
Kan det finnas några skadegörare som minskar av det varma och torra vädret?

Jag vet inte om frågan är jättetydligt ställd men jag tänkte att du kanske kan berätta lite mer hur (extrem)vädret påverkar i nutid och på sikt, om du vet och har lust att svara förstås.

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: lör 18 aug 2018, 17:02
av Lars Lundqvist SLU
Det var lite för mycket för ett svar här... :surp:

Men skottet bildas när du ser att de nya knopparna bildas, alltså ungefär såhär års.

Vet man hur mycket olika perioder påverkar. En del vet man, men mycket är ofullständigt känt.

Re: Hur påverkar årets sommar tillväxten i skogen?

Postat: lör 18 aug 2018, 17:06
av Byggonomen
Jag vet att flera björkar som brutits av på mitten av blåsten något jag inte sett förut gissar att det beror på sommar torkan men är osäker om björken kan ha fått så lite näring att den torkat underifrån och blivit skör däruppe för alla träd hade gått av på samma sätt, björkarna var ganska tjocka och inget som normalt blåser ner inte på det sättet. Var tråkigt på ett av träden. De andra två blev till bras ved. De har blevit nån kubik än så länge mens en stam ligger kvar men ovanligt att friska tillsynes välmående träd går av på mitten på det sättet i varje fall vad jag vet. Grannen hade inte sett något liknande han är mer skogs van än mig och borde veta. En gren eller att de väljer med roten men att träden bräcks på mitten är det något nån sett förut?