Skogsmiljö och Trädlära

För lite skogsbränder i Finland - brandområden behöver skydd

2 inlägg 1762 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

För lite skogsbränder i Finland - brandområden behöver skydd

Torbjörn Johnsen  
#520791 Enligt en artikel på Finnish Forest Associations sajt hävdar finska forskaren Henrik Lindberg från Häme University of Applied Sciences, att bränd skog är en av de mest sällsynta miljöerna i den finska skogen. Det här är ett problem för biodiversiteten i den boreala skogen som normalt har ett betydande inslag av bränder i sin naturliga dynamik.

Under 2017 brann endast 470 hektar i Finland av en skogsyta på 23 miljoner hektar och senaste gången det brann mer än 1000 hektar (bortsett från i år? sfo anm.) var 2006. Det skiljer enligt artikeln stort mellan Sverige och Finland och skillnaden tillskrivs främst den skogliga infrastrukturen (tätare skogsbilvägnät), fastighetsstrukturen (betydligt mindre medelfastighet) och de många sjöarnas utbredning som naturliga brandhinder.

Just på grund av att det är så lite som brinner anser forskarna att det är viktigt att brandskadad skog ges ett bättre skydd och att de lämnas utan avverkning. Eftersom det mesta ligger på privat mark vädjar man till skogsägarna att använda befintliga stödprogram för avsättning av marken. En möjlighet är att skydda brända områden under en tid för att sedan låta skogsägaren återgå till brukande.

Finsk skog ägs till ca 60% av privata skogsägare och genomsnittsstorleken för deras fastigheter är enligt artikeln så liten som 2-3 hektar. Det här ger ett fragmenterat landskap med mindre beståndsenheter som bättre bryter brändernas framfart enligt artikeln.

Här hittar ni hela artikelnsom är klart intressant att läsa.Det finns även en del intressant när det gäller hur stöd och ersättningar används i Finland.   TS
Avatar Fallback

Re: För lite skogsbränder i Finland - brandområden behöver s

Värmlänning  
#520892 Hur har finländare det med utländska bärplockare från öststaterna? Kanske tar även finländarna mer hänsyn till brandrisker generellt sett?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).