Skogsmiljö och Trädlära

Regeringen utreder Artskyddsförordningen

4 inlägg 2102 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Regeringen utreder Artskyddsförordningen

Torbjörn Johnsen  
#512331 Enligt Sveriges Radio har regeringen och miljöminister Karolina Skog nu till slut bestämt sig för att utreda Artskyddsförordningen. Både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har bett regeringen se över denna förordning då den har föranlett många svårtolkade ärenden och en del av de har gåt till domstol med olika utfall. Vi har skrivit om flera av dem här. Bl a om fall med bombmurkla, lavskrika och tjäder
Svea Hovrätt upphäver LST beslut om bombmurkla
Domen: Markägare får avverka trots lavskrikor
Nytt artskyddsförordningsstopp tjäder stoppar avverkning

– Som miljöminister vill jag ju självklart att den markägare som sköter sin skog på ett sätt som bevarar hotade arter ska kunna kombinera det med god ekonomi i sin näringsverksamhet, säger miljöminister Karolina Skog.

– Grunden för att det ska vara möjligt är att regelverket är tydligt och förutsägbart.

I dag är det inte så enligt regeringen, som tillsätter en utredare med direktiv att se över artskyddsförordningen.Det finns inget formellt besked ännu på regeringens sajt om att artskyddet ska utredas men i går kom ett helt paket med andra skogliga besked kring Nationellt skogsprogram som presenteras idag och om att regeringen ska se över hur avverkning i fjällnära skog kan hanteras med bättre rättssäkerhet för skogsägarna. (se trådarna Torbjörn Johnsen - Saknas beslut om nyckelbiotopsinventeringen? och Torbjörn Johnsen - Nationella Skogsprogrammet - vart tog det vägen?.

Här hittar ni inslaget i Sveriges Radio: https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=6955377

Varken översynen kring den fjällnära skogen eller utredningen om artskyddsförordningen lär se dagens ljus innan valet så det var väl riskfri timing att släppa det här nu, eller vad tror ni?

Det känns heller inte som en slump att alla dessa frågor hanteras nu samtidigt. Det lär väl framkomma under dagen i Nationella skogsprogrammet vem som har lyckats bäst i de interna förhandlingarna, Socialdemokraterna eller Miljöpartet. Sen är det ju landsbygdsriksdag också i antågande....   TS
Avatar Fallback

Re: Regeringen utreder Artskyddsförordningen

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#512355 I praktiken kan det innebära avverkningsförbud långt framöver
Skogsstyret m.fl. kan hänvisa till att en statlig utredning pågår
Besvärliga frågor begraver man i utredningar :x

Användarvisningsbild

Re: Regeringen utreder Artskyddsförordningen

Skogsvaktaren  
#512450 LRF och skogsägarrörelsen har jobbat hårt för detta under flera års tid.
En del seger för LRF och skogsägarrörelsen att regeringen ska utreda saken, men det är långt kvar en utredning som oftast följer beställarens politiska önskemål främst och inte vågar säga så mycket.
Men vi privata skogsägare får köra hårt vidare...

https://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/rik ... r-for-lrf/

Användarvisningsbild

Re: Regeringen utreder Artskyddsförordningen

Skogsvaktaren  
#512473 När artskyddsförordningen ska utredas så måste LRF, Skogsägarna, Skogsforum, Västerbottens markägareförening, Allmänningsskogarna i Västerbotten, skogsentreprenörer, sågverken, massabruken, transportnäringen och alla andra som berörs inom jord & skogsbruksnäringarna få bevaka sina intressen och också få tycka till och framföra förslag.
:smile:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).