Skogsmiljö och Trädlära

Spår av nazitysklands dimridåer syns i norska träd än idag

4 inlägg 2379 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Spår av nazitysklands dimridåer syns i norska träd än idag

Torbjörn Johnsen  
#507971 Jag hittade en intressant artikel som BBC publicerat och som handlar om tyska trädforskares upptäckter kring de norska fjordarna. Det är forskare från Johannes Gutenberg University i Mainz, Tyskland som har sett att äldre tallar kring vissa fjordar systematiskt visar tydligt nedsatt tillväxt med smala eller näst intill obefintliga årsringar i direkt anslutning till krigsåren. Den negativa effekten blir mindre ju längre från fjorden man kommer och fyra km från fjorden går den inte längre att spåra. Den här negativa tiilväxteffekten går heller inte att hitta i alla fjordar.

Efter visst detektivarbete har forskarna kommit fram till att den här tillväxtminskningen beror på det tyska slagskeppet Tirpitz och den miljö som skapades runt fartyget på konstlad väg. Tirpitz uppgift var att bevaka Atlantlinjen och tyskarna gömde ofta fartyget i de norska fjordarna för att undvika angrepp från brittiska jagare och ubåtar. Enligt artikeln "gömdes" slagskeppet i konstgjorda dimmoln och det är dessa dimmoln man tror orsakade tillväxtförlusterna runt de norska fjordarna. (Tirpitz sänktes till slut i Tromsöfjorden i slutet av 1944 av brittiskt flygvapen.)

Ämnet som användes var klorsvavelsyra (chlorosulphuric acid på engelska) och det hade tydligen en mycket skadlig inverkan på trädens barr. Eftersom barrträden behåller sina barr i 3-7 år så påverkade angreppen flera års tillväxt.

Forskaren Claudia Hartl från Johannes Gutenberg University tror att samma kemikalier användes vid fler områden under andra världskriget och att liknande effekter bör finnas på fler ställen i Europa.


Läs hela BBCs artikel här.   TS
Avatar Fallback

Re: Spår av nazitysklands dimridåer syns i norska träd än id

Palakangas  
#508000 Hans Lidman skrev i en bok att Norges största turistattraktion några år efter kriget var just slagskeppet Tirpitz. En del av det blev till spik av Christiania Spikerverk. Inga dimridåer där.

Användarvisningsbild

Re: Spår av nazitysklands dimridåer syns i norska träd än id

Göt  
#508010 Rätt så häftigt att träden tar igen sig ändå

Avatar Fallback

Re: USA;s lövbekämpning skördar offer än idag

rokon  
#508127 USA; användning av Agent Orange som avlövningsmedel i sin krigföring i Vietnam skördar fortfarande sina offer,
I Vietnam fortsätter barn födas med svåra funktionsnedsättningar.
Tiotusentals ton jord är förorenad.
Konsekvenserna av Vietnamkrigets besprutningar kommer fortsätta vara kännbara även inom en överskådlig framtid.
22 000 kvadratkilometer skogs- och åkermark förstörs
https://www.expressen.se/geo/tillbaka-t ... e-lidande/
Hugaligen!
Idag liksom tidigare så är det värt att tänka på att krigets första offer är sanningen!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).