Skogsmiljö och Trädlära

Så mycket koldioxid binder skogen per län

6 inlägg 9771 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Så mycket koldioxid binder skogen per län

Fredrik Reuter  
#504314 Det beräknas finnas 88 miljarder träd i Sverige. Totalt innebär det ett virkesförråd på lite drygt 3 miljarder skogskubikmeter. Detta på en yta som täcker 70% av Sverige. Varje kubikmeter skog binder 730 kg koldioxid.

Nu har Skogssällskapet (för att uppmärksamma internationella skogsdagen 21 mars) tagit fram data om virkesförråd och bundet kol i Sveriges skogar per län.

Det är ganska intressant läsning och ger också en översiktsbild över skogen i Sverige. Sedan har Skogssällskapet valt att jämföra med hur många flygresor till Thailand varje länsinvånare kan göra för all koldioxid som bundits i respektive läns skogar. Personligen har jag lite svårt med just denna uträkning, men visst, det ger ett perspektiv, men med tanke på att invånare i Jämtland var och en kan flyga till Thailand över 4.000 gånger innan de "ätit upp" sin koldioxidkvot kan jag tycka vara både glättigt och kontraproduktivt, i alla fall ur ett globalt perspektiv.

Länen i norr dominerar i både virkesförråd och koldioxidupptag och Norrbotten kliver högst upp på tronen när det gäller bunden koldioxid i skogen, nästan en halv miljard ton koldioxid är bundet i skogarna i Norrbottens län.

Annars toppar Jämtlands län när det gäller bundet koldioxid per capita. Invånare i Jämtlands län kan stoltsera med att de var och en har 3,130 ton koldioxid bundet i länets skogar. Detta kan jämföras med Stockholm som hamnar längst ner i denna lista med 31 ton.

Hela listan finns i bild och PDF nedan.

Läs mer hos Skogssällskapet: https://www.skogssallskapet.se/ovrigt/n ... matet.html   TS
Användarvisningsbild

Re: Så mycket koldioxid binder skogen per län

hlb  
#504340 Bra information, men varför inte jämföra med bilen. Flyget till Thailand är ju inte nödvändigt och bör väljas bort med en gång.

Användarvisningsbild

Re: Så mycket koldioxid binder skogen per län

Fredrik Reuter  
#504362 Håller med dig Hlb.
Det framgår inte heller, vad jag kan se, om årlig bindning genom tillväxt är med i siffrorna. Det blir ju lätt fel och kan kännas förmildrande, även för någon som bor i Stockholm, att man "kan resa 40 gånger till Thailand" och skogen i länet täcker upp för detta.

Det kan bli helgalet!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Så mycket koldioxid binder skogen per län

hlb  
#504364 Håller med. Det mest intressanta för oss är hur man genom gallring och annan skogsskötsel kan öka tillväxten och därmed koldioxidupptaget. Personligen låg jag, när jag gick i pension, 1000 ton back genom flygresor i jobbet och pendling. Nu snart 10 år senare, är detta helt kompenserat och jag ligger över 500 ton på plussidan. Den ökade tillväxten fortsätter också flera år efter det att jag flyttat upp och kollar på er andra från ovan.

Avatar Fallback

Re: Så mycket koldioxid binder skogen per län

Famag  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#504382 Undrar om inte flygets utsläpp bara räknas inom svenskt luftrum.

Avatar Fallback

Re: Så mycket koldioxid binder skogen per län

Bosse1  
#504399 http://statsreview.bp.com/energychartingtool/tool.html

Vad hände med Sverige och biobränslet, råkade jämföra Finland Sverige. Är det månne soporna ?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).