Skogsmiljö och Trädlära

Sverige snart i mål när det gäller skydd av skog

2 inlägg 1535 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sverige snart i mål när det gäller skydd av skog

Torbjörn Johnsen  
#503847 Enligt en artikel i tidningen Effekt har Sverige snart nått upp till de formella mål som sattes upp för formellt skydd av skog t o m 2020. Efter 2017 fattas nu "endast" 30 000 ha eller 10 000 ha per år om ni hellre vill. Det var den tidigare alliansregeringen som satte upp målen om formellt skydd av ytterligare 150 000 hektar för perioden 2012-2020.

Vad händer då när målet är uppfyllt? Är alla nöjda och glada då?

Men vad händer då om målet nås? Som Effekt skrivit om tidigare så har både Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen gjort bedömningen att ytterligare skog behöver skyddas formellt även efter år 2020.

Karolina Skog säger till Effekt att regeringen var tydlig om detta i höstens budgetproposition då man aviserade att det ska tas fram nya etappmål både för skogen och för de andra miljömålen.

– Det kommer att komma nya etappmål inom miljömålssystemet som tar vid där behoven är som störst. När det gäller skogen så kan det förstås handla om kvantitet, men skydd handlar också om kvalitet. Exempelvis är det viktigt att kunna skydda större sammanhängande områden. När jag tittar framåt ser jag också att skyddet av våtmarker och myrar i skogsmarken behöver öka framöver.


Läs hela artikeln här.   TS
Användarvisningsbild

Re: Sverige snart i mål när det gäller skydd av skog

Torbjörn Johnsen  
#503857 Det verkar som om Naturvårdsverket och Landsbygdsministern har helt olika syn på hur mycket som återstår att skydda enligt beslutet 2012. Enligt artikeln i tidningen effekt (se länk i föreg. inlägg) säger Naturvårdsverket att det återstår 30 000 hektar. Men enligt en artikel i Land Skogsbruk säger Sven-Erik Bucht att det återstår 90 000 hektar:

– Riksdagen har med enighet beslutat att 150 000 hektar skog ytterligare skulle avsättas som naturskydd inom miljömålet Levande skogar. Nu återstår 90 000 hektar att skydda och det ämnar vi klara.


Det är svårt det här med siffor...

Läs hela artikeln i Land Skogsbruk här.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).