Skogsmiljö och Trädlära

Biobränsle värre än fossilt bränsle för klimatet!

5 inlägg 2537 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Biobränsle värre än fossilt bränsle för klimatet!

Fredrik Reuter  
#499735 Dra på trissor - delar av miljörörelsen påstår nu att det är värre att elda med bränsle från skogen än att elda med fossila bränslen! I alla fall om man ska tro en artikel från ansedda BBC. Det är Matt McGrath, Miljökorrespondent på BBC som tar en riktigt het puck som troligtvis från början kommer från en miljörörelse från USA.

Det hela handlar om att England importerar ca 7,5 miljoner ton pellets från USA och Kanada per år. Denna pellets används för att blanda ut kolet som används i Englands kolkraftverk. Utblandningen görs för att minska koldioxidutsläppen från fossila bränslen.

Detta anser nu vissa inom miljörörelsen (inkl Greenpeace som delat detta på Twitter) vara värre än att elda med 100% fossila bränslen.

Om jag har förstått det hela rätt så hakar de upp sig på att skogen skövlas och skogsindustrin lovar att återplantera men hur väl genomförs detta? Dessutom tar plantor upp mindre koldioxid än fullvuxna träd (Öhh, jaaa ...).

Som grädde på moset släpper transporterna av pellets ut koldioxid (Öhh, jaaa ... men kolet då?) enligt miljörörelsen.

Vi får nog be miljörörelsen att börja plöja statistik från EU om tillståndet i våra skogar. Senaste rapporten säger nämligen att nettotillväxten i EU:s skogar är ~700 kubikmeter per minut! Netto! Alltså minus avverkning.

Varje minut binder Europas skogar ca 366 ton CO2 i rent netto, troligtvis är denna siffra mycket högre eftersom mycket av den avverkade skogen används till virke för ex byggnader. Brutto band skogarna 825 ton CO2 per minut mellan åren 2010 - 2015.

Vart finns sunt bondförnuft 2018?

Om jag personligen skulle vara miljöaktivist så hade min agenda sett ut som följer:

- Minska transporter radikalt, speciellt flyget.
- Få folk att inse att det handlar om energiförbrukning och att vi måste sänka den om vi ska minska ex koldioxidutsläpp. Gå mer, sänk innetempen på vintern, duscha kortare och kallare.
- Konsumera smart och ur ett miljötänk.

Bild


Här är artikeln: http://www.bbc.com/news/science-environment-39053678   TS
Användarvisningsbild

Re: Biobränsle värre än fossilt bränsle för klimatet!

Vardon  
#499736 Problemet är väl att skogen skövlas ibså fall Lika som tillgångarna på kol och olja skövlas.

Dock väldigt mycket lättare att plantera skog än olja.

Användarvisningsbild

Re: Biobränsle värre än fossilt bränsle för klimatet!

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#499742 Skullen nog med satsa på sopeldning med som miljövän. Då man utnyttjar olja i form av plast och trä i form av vedfiber istället att lägga på sopberg! 🙃

Användarvisningsbild

Re: Biobränsle värre än fossilt bränsle för klimatet!

Torbjörn Johnsen  
#499744 Det här handlar mycket om skog från USAs sydstater som blir pellets men mig veterligen så överavverkas det inte någonstans i USA. D v s att man hugger mer än tillväxten. USAs sydstater är en av de skogstätaste och virkesrikaste områdena i hela världen. Och skogen växer så det knakar.

Användarvisningsbild

Re: Biobränsle värre än fossilt bränsle för klimatet!

Torbjörn Johnsen  
#499845 Den här videon borde BBC och Greenpeace se. Utmaningen är att 39% av världens el produceras med kol. inte att vi gör pellets av sågspån.


Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).