Skogsmiljö och Trädlära

SNF dissar Smålands naturvårdsmål, kalhögg sin egen skog

3 inlägg 7337 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

SNF dissar Smålands naturvårdsmål, kalhögg sin egen skog

Torbjörn Johnsen  
#495474 Vi har tidigare skrivit om Smålandslänens gemensamma skogsstrategi som presenterades den 25 januari i år. Skogsstrategin har hyllats av många aktörer i Sverige och den anses också ha en bra balans mellan produktion och hänsyn till miljö- och kulturvärden. Läs mer i tråden Gemensam plan för Smålands skogar ska få värdet att växa

Det är många intressenter som står bakom den småländska skogsstrategin och här finns bl a länsstyrelserna och Skogsstyrelsen med. En aktör som dock valde att hoppa av är Naturskyddsföreningen (SNF) som enligt en artikel i Smålandsposten (bakom betalvägg) säger att:

I nuvarande utformning kan strategin inte anses vara hållbar vare sig ur ett samhälleligt eller ekologiskt perspektiv. Den innebär bland annat att i praktiken ignorera riksdagens beslut om ”levande skogar” och ”ett rikt växt- och djurliv”.


SNF var inbjudna att vara med och de deltog initialt i arbetet med att ta fram den Småländska skogsstrategin. Enligt samma tidningsartikel deltog SNF dock inte på det sista mötet och de lämnade enligt Ingrid Burman, landshövding i Kronobergs län, in sina synpunkter på den slutliga skrivningen för sent. Efter att flera av de deltagande organisationerna redan förankrat slutversionen i sina styrelser. SNF ville ha med en skrivning om att de har avvikande uppfattning men det fick inget gehör hos de andra deltagarna i arbetsgruppen. Istället valde de då att hoppa av.

Det är tråkigt att SNF väljer att ställa sig utanför en gemensam skogsstrategi istället för att vara med och påverka. Att de alltid tar sig friheten att kunna kritisera skogsbruket utan att själva behöva ta något ansvar för en ståndpunkt.

Speciellt illa klingar det här just i Småland. Det var här som Naturskyddsföreningen, på sin egen fastighet Stubbhult, under ett drygt decennium kalhögg 45% av gammelskogen.

Skogsforum gjorde en granskning av Naturskyddsföreningens skogsbruk på Stubbhult i början av 2016 och hittade ett intensivt och omfattande produktionsskogsbruk. Samma typ av skogsbruk som Naturskyddsföreningen kritiserar hårt hos andra skogsägare. Och samma typ av skogsbruk som, när det förespråkas av regionen, får SNF att hoppa av arbetet med den Småländska skogsstrategin.

Skogsforums granskning togs upp av många medier, bl a i Aftonbladet och i ATL.

SNF hänvisade alla frågor till ordförande i Emådalens lokalförening och han ljög i ATL om att

”man bara kalhuggit vid ett enda tillfälle, och då för att få pengar till att kunna fortsätta sköta fastighetens artrika inägomarker”.


När Skogsforum begärde ut avverkningsanmälningarna från Skogsstyrelsen visade det sig att man lämnat in tolv (12) avverkningsanmälningar för slutavverkning, eller ”kalhuggning” för att använd SNFs terminologi, sedan man fick fastigheten i gåva år 2000. Vi kunde även konstatera vid fältbesök att alla områden som anmälts verkligen var kalavverkade. Länk till tråd om avverkningsanmälningarna hittar du här Naturskyddsföreningens avverkningsanmälningar


1517581171_avverkningsanmalningar.jpg


Ordförande ursäktar sig i ATL-artikeln med att:

”-Vi hugger inte för att för att köpa en ny bil utan för att bevara värdefulla naturvärden som nästan är försvunna”.


Det blev starka reaktioner från medlemmarna här på Skogsforum. Det blev också starka reaktioner på Naturskyddsföreningens sajt från många medlemmar och föreningen stängde strax ner kommentarsfältet till artikelndär de försökte förklara.

Det här är inte första gången som SNF hamnar i förtroendekris p g a de egna intäkternas ursprung.
Skogsforum skrev redan 2009 i tråden Naturskyddsföreningen i förtroendekris? om ett avslöjande som SRs Vetenskapsradion gjorde då.

SNF hade tagit emot ett stort konsultarvode om 650 000 kr från IKEA och teg sen om tveksamma avverkningar av skog med höga naturvärden i ryska Karelen. Avverkningar som var utförda av IKEAS råvarubolag Swedwood. Insikten om tveksamma IKEA-avverkningar mörkades för omvärlden och för SNFs medlemmar. (Mikael Karlsson som då var ordförande för SNF och som citeras i Vetenskapsradion är nu bl a styrelseledamot i Skogsstyrelsen.)

Mikael Karlsson är ordförande på Naturskyddsföreningen med 180.000 medlemmar och han säger att man valde att bara kritisera Ikea på slutna möten eftersom Ikeas skogsbolag Swedwood ändå tar mer miljöhänsyn än andra skogsbolag.


Jag tycker att SNF fortfarande agerar med en stor portion dubbelmoral i de skogliga frågorna. Speciellt i Småland och speciellt när den egna ekonomin är inblandad!

Här hittar ni Skogsforums granskning av Naturskyddsföreningens skogsbruk på Stubbhult från februari 2017.


Senast redigerad av Torbjörn Johnsen sön 04 feb 2018, 02:04, redigerad totalt 2 gånger.

   TS
Användarvisningsbild

Re: SNF dissar Smålands naturvårdsmål, kalhögg sin egen sko

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#495491 Egen fjärt luktar inte fullt så illa, tycks SNF resonera. Å när de blir påkomna med handen i syltburken, så skulle de ifrån sig som värsta politiker.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: SNF dissar Smålands naturvårdsmål, kalhögg sin egen sko

Vardon  
#495516 Vi ska väl leva som de lär och inte som de gör.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).