SNF dissar Smålands naturvårdsmål, kalhögg sin egen skog

 Svara  3 inlägg  6211 visn.  0 följer
Användarvisningsbild

SNF dissar Smålands naturvårdsmål, kalhögg sin egen skog

 
#495474 Vi har tidigare skrivit om Smålandslänens gemensamma skogsstrategi som presenterades den 25 januari i år. Skogsstrategin har hyllats av många aktörer i Sverige och den anses också ha en bra balans mellan produktion och hänsyn till miljö- och kulturvärden. Läs mer i tråden Gemensam plan för Smålands skogar ska få värdet att växa

Det är många intressenter som står bakom den småländska skogsstrategin och här finns bl a länsstyrelserna och Skogsstyrelsen med. En aktör som dock valde att hoppa av är Naturskyddsföreningen (SNF) som enligt en artikel i Smålandsposten (bakom betalvägg) säger att:

I nuvarande utformning kan strategin inte anses vara hållbar vare sig ur ett samhälleligt eller ekologiskt perspektiv. Den innebär bland annat att i praktiken ignorera riksdagens beslut om ”levande skogar” och ”ett rikt växt- och djurliv”.


SNF var inbjudna att vara med och de deltog initialt i arbetet med att ta fram den Småländska skogsstrategin. Enligt samma tidningsartikel deltog SNF dock inte på det sista mötet och de lämnade enligt Ingrid Burman, landshövding i Kronobergs län, in sina synpunkter på den slutliga skrivningen för sent. Efter att flera av de deltagande organisationerna redan förankrat slutversionen i sina styrelser. SNF ville ha med en skrivning om att de har avvikande uppfattning men det fick inget gehör hos de andra deltagarna i arbetsgruppen. Istället valde de då att hoppa av.

Det är tråkigt att SNF väljer att ställa sig utanför en gemensam skogsstrategi istället för att vara med och påverka. Att de alltid tar sig friheten att kunna kritisera skogsbruket utan att själva behöva ta något ansvar för en ståndpunkt.

Speciellt illa klingar det här just i Småland. Det var här som Naturskyddsföreningen, på sin egen fastighet Stubbhult, under ett drygt decennium kalhögg 45% av gammelskogen.

Skogsforum gjorde en granskning av Naturskyddsföreningens skogsbruk på Stubbhult i början av 2016 och hittade ett intensivt och omfattande produktionsskogsbruk. Samma typ av skogsbruk som Naturskyddsföreningen kritiserar hårt hos andra skogsägare. Och samma typ av skogsbruk som, när det förespråkas av regionen, får SNF att hoppa av arbetet med den Småländska skogsstrategin.

Skogsforums granskning togs upp av många medier, bl a i Aftonbladet och i ATL.

SNF hänvisade alla frågor till ordförande i Emådalens lokalförening och han ljög i ATL om att

”man bara kalhuggit vid ett enda tillfälle, och då för att få pengar till att kunna fortsätta sköta fastighetens artrika inägomarker”.


När Skogsforum begärde ut avverkningsanmälningarna från Skogsstyrelsen visade det sig att man lämnat in tolv (12) avverkningsanmälningar för slutavverkning, eller ”kalhuggning” för att använd SNFs terminologi, sedan man fick fastigheten i gåva år 2000. Vi kunde även konstatera vid fältbesök att alla områden som anmälts verkligen var kalavverkade. Länk till tråd om avverkningsanmälningarna hittar du här Naturskyddsföreningens avverkningsanmälningar


1517581171_avverkningsanmalningar.jpg


Ordförande ursäktar sig i ATL-artikeln med att:

”-Vi hugger inte för att för att köpa en ny bil utan för att bevara värdefulla naturvärden som nästan är försvunna”.


Det blev starka reaktioner från medlemmarna här på Skogsforum. Det blev också starka reaktioner på Naturskyddsföreningens sajt från många medlemmar och föreningen stängde strax ner kommentarsfältet till artikelndär de försökte förklara.

Det här är inte första gången som SNF hamnar i förtroendekris p g a de egna intäkternas ursprung.
Skogsforum skrev redan 2009 i tråden Naturskyddsföreningen i förtroendekris? om ett avslöjande som SRs Vetenskapsradion gjorde då.

SNF hade tagit emot ett stort konsultarvode om 650 000 kr från IKEA och teg sen om tveksamma avverkningar av skog med höga naturvärden i ryska Karelen. Avverkningar som var utförda av IKEAS råvarubolag Swedwood. Insikten om tveksamma IKEA-avverkningar mörkades för omvärlden och för SNFs medlemmar. (Mikael Karlsson som då var ordförande för SNF och som citeras i Vetenskapsradion är nu bl a styrelseledamot i Skogsstyrelsen.)

Mikael Karlsson är ordförande på Naturskyddsföreningen med 180.000 medlemmar och han säger att man valde att bara kritisera Ikea på slutna möten eftersom Ikeas skogsbolag Swedwood ändå tar mer miljöhänsyn än andra skogsbolag.


Jag tycker att SNF fortfarande agerar med en stor portion dubbelmoral i de skogliga frågorna. Speciellt i Småland och speciellt när den egna ekonomin är inblandad!

Här hittar ni Skogsforums granskning av Naturskyddsföreningens skogsbruk på Stubbhult från februari 2017.


Senast redigerad av Torbjörn Johnsen sön 04 feb 2018, 01:04, redigerad totalt 2 gånger.

   TS
Selm 2019
Användarvisningsbild

Re: SNF dissar Smålands naturvårdsmål, kalhögg sin egen sko

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#495491 Egen fjärt luktar inte fullt så illa, tycks SNF resonera. Å när de blir påkomna med handen i syltburken, så skulle de ifrån sig som värsta politiker.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: SNF dissar Smålands naturvårdsmål, kalhögg sin egen sko

 
#495516 Vi ska väl leva som de lär och inte som de gör.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Naturvårdsmål, värde på marken av Tien - lör 12 nov 2011, 15:18
i Skogsfastigheter
1 svar
2352 läst
av Niking     
sön 13 nov 2011, 21:08
Pris för grantimmer i Smålands inland. av mamus - mån 10 okt 2016, 15:18
i Sågtimmer
10 svar
16756 läst
av lerbo     
tis 11 okt 2016, 08:44
EU-Parlamentets miljöutskott dissar talloljan av Torbjörn Johnsen - tis 24 okt 2017, 11:37
i Bioenergi

12
23 svar
7057 läst
av ner     
tor 16 nov 2017, 22:50
Trähus kommer starkt i Frankrike, dissar betongen av Fredrik Reuter - tor 02 nov 2017, 13:16
i Skogsnyheter
1 svar
1028 läst
av Blivande snickare     
tor 02 nov 2017, 14:58
Gemensam plan för Smålands skogar ska få värdet att växa av Torbjörn Johnsen - mån 22 jan 2018, 11:06
i Skogsnyheter
4 svar
1517 läst
av uffejohan     
fre 02 feb 2018, 18:14