Mer skog ger mindre mångfald - i jordbrukslandskapet
Postat: fre 05 jan 2018, 17:28
I ett debattinlägg i UNT (Uppsala Nya Tidning) skriver Karl-Ivar Kumm, docent i Lantbruksekonomi vid SLU i Skara, att vi måste stoppa återbeskogningen och nedläggningen av åkermark för att klara biologisk mångfald och livsmedelsproduktion.
Är det inte en paradox? Att skogen hotar den biologiska mångfalden när den huggs ner och den hotar den biologiska mångfalden när den växer upp. Men allt är väl en fråga om vilka områden vi pratar om. Hursomhelst så är det lätt att hålla med honom om man åkt runt lite i Sveriges inland.
Läs hela debattartikeln här.
Om nedläggningen inte stoppas så kommer stora delar av landet att bli enbart skog och förslyade marker på väg att bli skog. Då förloras ännu mera biologisk mångfald och andra naturvärden. Dessutom omintetgörs Buchts förhoppning att svensk mat ska skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet. För att öka matproduktionen, bland annat för export, skapa nya matjobb och bevara ett rikt odlingslandskap i hela landet krävs lönsam och därmed ekonomisk hållbart jordbruk i hela landet inklusive skogsbygderna.
Är det inte en paradox? Att skogen hotar den biologiska mångfalden när den huggs ner och den hotar den biologiska mångfalden när den växer upp. Men allt är väl en fråga om vilka områden vi pratar om. Hursomhelst så är det lätt att hålla med honom om man åkt runt lite i Sveriges inland.
Läs hela debattartikeln här.