Skogsmiljö och Trädlära

Pausen är slut – så ska vi inventera nyckelbiotoper

8 inlägg 2991 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Pausen är slut – så ska vi inventera nyckelbiotoper

Skogsvaktaren  
#487382 Pausen är slut – så ska SS inventera nyckelbiotoper

Vad tror vi på bra eller dåligt??

https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslis ... lbiotoper/

Pressmeddelande - 21 december 2017
Från och med 1 januari kommer Skogsstyrelsen återigen identifiera och avgränsa nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Pausen som infördes i våras är över och under 2018 ska den utvecklade metoden testas.

– Nu har vi en utvecklad metod att testa i skarpt läge som mycket väl svarar upp mot de ledord vi hela tiden haft med oss i processen: att metoden ska vara transparent, objektiv och förutsägbar, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, som i dag fattat beslut om det nya arbetssättet som också behandlats i Skogsstyrelsens styrelse.

I den utvecklade metoden ingår bland annat att använda checklistor och provytor, där skogsområden dokumenteras som en grund för den samlade bedömningen. Det kan handla om antal naturvärdesträd, som har särskild betydelse för vissa djur och växter men också mängden död ved.

Provytor kommer att läggas ut inom inventeringsområdet för att kunna skatta olika naturvärden. För att öka transparensen är varje provyta koordinatssatt, vilket innebär att de kan besökas igen och utvärderas. I förlängningen ska det bli enklare att förutse om ett område ska klassas som nyckelbiotop.

– Pausen har gett oss värdefull tid att tänka efter tillsammans med aktörerna och utveckla metoden för att identifiera områden med mycket stor betydelse för flora och fauna, säger Herman Sundqvist.

2018 blir ett testår där metoden ska utvärderas och eventuellt justeras. Efter utvärdering och eventuella förändringar av metoden görs ett återbesök i de områden där bedömningen om det är en nyckelbiotop eller inte skulle kunna förändras.

– Alla metoder måste testas och utvärderas, det handlar om trovärdighet och att vi är måna om att det blir rätt och bra, säger Erik Kretz, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, som varit med i utvecklingsarbetet.

Metoden ska användas i barrskog, barrnaturskog, lövrik barrskog och myr- och skogsmosaik.

Regeringen har aviserat ett uppdrag om en landsomfattande nyckelbiotopsinventering. Beslutet har ännu inte fattats men om det förändrar förutsättningarna kan dagens beslut behöva revideras.

Pausen med att registrera nyckelbiotoper i nordvästra Sverige infördes i våras eftersom det fanns svårigheter med att avgränsa nyckelbiotoper på ett objektivt, transparent och förutsägbart sätt i området. Under året har det pågått ett intensivt arbete i en bred samverkan med skogsnäringen, Naturvårdsverket, länsstyrelser och certifieringsorganisationer som sedan legat till grund för Skogsstyrelsens beslut om den nya metoden.

Kommunerna som berörs
Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung-Sälen samt Torsby kommun öster om Klarälven.

Fakta nyckelbiotop
En nyckelbiotop är ett skogsområde som från en samlad bedömning av biotopens struktur, artinnehåll, historik och fysiska miljö i dag har en mycket stor betydelse för skogens flora och fauna. Där finns eller kan förväntas finnas rödlistade arter   TS
Avatar Fallback

Re: Pausen är slut – så ska vi inventera nyckelbiotoper

Bison  
#487504 Anmälde slutaverkning på 14ha samma eftermiddag som dom stoppade rödlistningen, fick averkningsförbud mars-aug pga nån kråka fick till ett hyfsat leveransköps kontrakt så nu är det rent och snyggt känns så bra! Men samtidigt så otroligt onödigt att ss ser till så många med mej städar bort det vi egentligen själv annars skulle lämna tror inte balkongbiologerna förstår deras negativa påverkan av klimat å miljö.

Avatar Fallback

Re: Pausen är slut – så ska vi inventera nyckelbiotoper

isteskog  
#487506 Det här luktar snabbinventering med kordinatbestämning av troliga nyckelbiotoper som sedan kommer att ligga vilande tills en avverkningsanmälan kommer in. Då kommer det troligen bli ett avverkningsförbud tills Skogsstyrelsen hunnit kolla in objekten bättre och då kommer troligtvis anmälningarna ej resultera i att skogsägaren får avverka. Ett fult sätt att öka på nyckelbiotoperna tror jag tyvärr att detta kommer att innebära .... :twisted:

Avatar Fallback

Re: Pausen är slut – så ska vi inventera nyckelbiotoper

Bison  
#487507
isteskog skrev:Det här luktar snabbinventering med kordinatbestämning av troliga nyckelbiotoper som sedan kommer att ligga vilande tills en avverkningsanmälan kommer in. Då kommer det troligen bli ett avverkningsförbud tills Skogsstyrelsen hunnit kolla in objekten bättre och då kommer troligtvis anmälningarna ej resultera i att skogsägaren får avverka. Ett fult sätt att öka på nyckelbiotoperna tror jag tyvärr att detta kommer att innebära .... :twisted:

Ja det är vad jag sagt till ss med när dom direkt börjar dra in fåglar som inte finns på marken, det var bara ett dåligt sätt att vinna tid.

Avatar Fallback

Re: Pausen är slut – så ska vi inventera nyckelbiotoper

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#487550 Gallring kan alltid göras utan inblandning av myndigheter!

Avatar Fallback

Re: Pausen är slut – så ska vi inventera nyckelbiotoper

isteskog  
#487572 Gäller att hinna före bildandet av en nyckelbiotop i så fall! :ugeek:

Avatar Fallback

Re: Pausen är slut – så ska vi inventera nyckelbiotoper

Bosse1  
#493870 Mycke forskar rön blir det.

Pestens härjningar,råttorna friförklaras från all skuld för merparten av utbrotten :ymhug:

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2 ... rnas-verk/

"Projekt Svartråtta" den finns ju i den lilla röda som utrotad? https://artfakta.artdatabanken.se/taxon/100121


http://svartratta.angelfire.com/

Avatar Fallback

Re: Pausen är slut – så ska vi inventera nyckelbiotoper

björnidet  
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).