Granars utsläpp kan kyla klimatet och ge mer moln.

 Svara  2 inlägg  1222 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

Granars utsläpp kan kyla klimatet och ge mer moln.

 
#486519 Lunds universitet berättar i ett pressmeddelande om några forskningsprojekt som är under uppstart. Granar som växer tar upp koldioxid men avger förutom syre även reaktiva kolväten. Dessa tycks ha en avkylande effekt på klimatet.

I Sverige täcks nästan 70 procent av markytan av skog, huvudsakligen av kommersiellt förvaltad barrskog. Skogar har en central roll när det gäller påverkan på klimatet eftersom de både tar upp koldioxid och samtidigt avger växthusgaser och reaktiva kolväten.

– Många av dessa reaktiva gaser har visat sig kunna ha en avkylande effekt på klimatet genom att de producerar och påverkar mängden sekundära organiska luftburna aerosolpartiklar i luften, så kallade SOA-partiklar, säger Janne Rinne, naturgeograf vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

SOA-partiklarna hjälper nämligen till att producera moln, och dessa kyler klimatet genom att reflektera bort en del solljus. Med den globala uppvärmningen förväntas den kylande effekten förstärkas då mer kolväten produceras och avges från barrträden, men förståelsen för den här typen av återkopplingsmekanismer är fortfarande begränsad på grund av att för få studier har gjorts på barrträd.

Janne Rinne ligger därför i startgroparna med ett nytt forskningsprojekt som handlar om att öka förståelsen för hur de reaktiva kolvätena från svensk granskog och luftburna partiklar påverkar klimatet. Projektet har nyss fått pengar från det statliga forskningsrådet FORMAS och har som konkret mål att förbättra kunskapen om vad som är typiska utsläpp för gran i Sverige.

Ytterligare ett projekt inom samma ämnesområde startar inom kort vid Lunds universitet. Det projektet leds av Adam Kristensson, kärnfysiker vid Naturvetenskapliga fakulteten i Lund samt en av samordnarna för ACTRIS, ett europeiskt forskningsnätverk för mätningar av luftburna partiklar och kortlivade gaser.

– Vårt mål är att installera mätutrustning i ett 30 meter högt torn, vilket gör det möjligt att göra avancerade gas- och partikelmätningar och studera utbytet mellan träden och atmosfären, säger Adam Kristensson.

Satsningen på detta projekt ska bidra till mer avancerade experimentella uppsättningar och ökad förståelse för hur barrskogar både kan påverka och påverkas av klimatförändringar. Projektet har nyss fått pengar från Kungliga Fysiografiska Sällskapet.

Bägge dessa nya projekt kommer att utföra sina studier vid mätstationer som Lunds universitet driver tillsammans med Stockholm universitet, nämligen Hyltemossa utanför Perstorp i Skåne och Norunda utanför Uppsala i Uppland. Båda mätstationerna ingår i det europeiska nätverket ICOS, vilket har utsetts av EU till en prioriterad infrastruktur.


Läs hela pressmeddelandet här   TS
Selm 2019
Användarvisningsbild

Re: Granars utsläpp kan kyla klimatet och ge mer moln.

 
#486604 Plantera mer gran :-bd :-bd

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Skogens utsläpp och upptag ska räknas med i EU:s utsläpp av Niking - ons 26 okt 2016, 22:39
i Skogsnyheter
0 svar
620 läst
av Niking     
ons 26 okt 2016, 22:39
Starkt halvår för Ponsse men det finns moln på himlen av Torbjörn Johnsen - tis 07 aug 2018, 11:24
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)
0 svar
2035 läst
av Torbjörn Johnsen     
tis 07 aug 2018, 11:24
Går ej starta motorsåg i kyla ... av palbin - lör 26 jan 2013, 20:13
i Motorsåg och handhållet
4 svar
2617 läst
av totte     
lör 26 jan 2013, 22:55
Problem motorsåg vid kyla av sveakatten - lör 27 dec 2014, 14:54
i Motorsåg och handhållet
7 svar
4322 läst
av traktorz     
sön 28 dec 2014, 14:32
Mobilen dör i stark kyla av Niking - lör 09 jan 2016, 21:38
i Ny Teknik och Elektronik
1 svar
1416 läst
av Palakangas     
lör 09 jan 2016, 22:16