Varför makt och tvång i skogen i stället för dialog?

 Svara  2 inlägg  1208 visn.  2 följer
Användarvisningsbild

Varför makt och tvång i skogen i stället för dialog?

 
#484871 Varför makt och tvång i skogen i stället för dialog?

Mycket bra och intressant artikel i Östersundsposten om dagens skogspolitik.
Varför straffas vi som sköter vår skog.
Myndigheter vill tvinga av oss vår näring & egendom eller att vi ska visa hänsyn till allt och alla utan ersättning.

Publicerad i Östersundsposten 2017-12-09
http://www.op.se/opinion/debatt/debatt- ... for-dialog

Skogsägare med höga naturvärden i sina skogar har detta trots Sveriges skogspolitik och ansvariga myndigheter – inte tack vare. Den som hushållat med sin skog så att biologisk mångfald frodas får betala ett högt pris när myndigheterna använder makt hellre än att söka dialog och samförstånd. Är detta rimligt?
När industrialismen drog fram genom Sverige på 1800-talet fick skogsråvaran ett värde. Utan tanke på föryngring eller kommande generationer avverkades de grövsta träden, sedan de lite klenare, och snart även de ganska klena. Som en följd av detta kom 1900-talets skogspolitik att fokusera på återbeskogning och långsiktig produktion av skogsråvara.
Staten, med Skogsvårdsstyrelserna som yttersta verkställare, ville att de gamla sönderhuggna skogarna skulle avverkas och ersättas av nya, växtliga och välskötta ungskogar. Den svenska skogsresursen skulle nyttjas för att skapa underlag för välfärd både för stunden och för kommande generationer.
I dag vet vi att den politiken var extremt framgångsrik när det gäller produktionen av råvara, exportintäkter och skatteunderlag. På köpet utvecklades Sverige till ett rikt land där vi även insett betydelsen av biologisk mångfald, vilket påverkat såväl lagstiftning som skogsbrukets metoder och utförande.
Det finns sannolikt ingen annan fråga där skogsnäringen satsat så mycket pengar, i form av utbildningar, hänsynsåtgärder och frivilliga avsättningar, som på miljöområdet. Faktum är att landets skogsägare frivilligt avsatt mer skogsmark än vad staten gjort med hjälp av skattepengar.
Trots detta jagas skogsägare som valde att spara sin skog, i stället för att slaviskt följa myndigheternas påbud om att äldre skog med låg tillväxt skulle avverkas, i dag av samma myndigheter.
Skogs- och länsstyrelsernas tjänstemän skulle i dag kunna säga: ”Tack för att ni inte lyssnade när vi både erbjöd bidrag och hotade med sanktioner för att förmå er att avverka. Eftersom ni i dag har skogar med höga naturvärden vill vi tillsammans med er hitta sätt att bevara dessa, utan att ni för den skull ska behöva mista er egendom eller göra ekonomiska förluster.”
Dessvärre är attityden från sagda myndigheter ofta en helt annan. Skogsstyrelsen har, utan uppdrag från regeringen, under flera år lagt tid och energi på att registrera nyckelbiotoper. Myndighetens egna riktlinjer säger att sådan skog inte ska brukas och tjänstemännen är väl medvetna om att skogsägarens möjligheter att sälja virke från registrerade nyckelbiotoper är mycket små.
Trots nyckelbiotopernas förment höga betydelse för den biologiska mångfalden är det inte ofta som Skogs- eller länsstyrelserna ersätter markägare för att inte avverka dem.
Resultatet av agerandet blir att den som hushållat fram höga naturvärden i sin skog får betala dyrt för 1900-talets ensidiga skogspolitik. Ett annat resultat är att skogsägarnas förtroende för såväl Skogsstyrelsen som länsstyrelsen i dag befinner sig på bottennivåer.
Som förtroendevalda inom skogsägarföreningen Norrskog vill vi att såväl berörda myndigheter som de politiska partierna svarar på vår fråga: Varför går myndigheterna fram med makt- och tvångsmedel snarare än att tillsammans med skogsägarna söka sätt att bevara naturvärden, utan att skogsägaren mister egendom eller gör ekonomiska förluster?
Monica Jacobsson, Norrskog, ordförande i Östersunds Skogsbruksområde
Rolf Nilsson, Norrskog, ordförande i Ragunda Skogsbruksområde
Göran Eriksson, Norrskog, ordförande i Gimåns Skogsbruksområde
Daniel Isvén, Norrskog, ordförande i Krokoms Skogsbruksområde
Maria Grill, Norrskog, ordförande i Strömsunds Skogsbruksområde
Lars Gunnar Nilsson, Norrskog, ordförande i Åre Skogsbruksområde
Gunnel Hennebo, Norrskog, ordförande i Bergs Skogsbruksområde


Senast redigerad av Skogsvaktaren lör 09 dec 2017, 12:07, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Selm 2019
Användarvisningsbild

Re: Varför makt och tvång i skogen i stället för dialog?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#484872 Mycket bra insändare! Tack för att du delade den. Och ja, frågan är synnerligen väl berättigad.
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Varför makt och tvång i skogen – i stället för dialog? av Skogsvaktaren - fre 29 dec 2017, 11:37
i Skogsfastigheter
0 svar
1810 läst
av Skogsvaktaren     
fre 29 dec 2017, 11:37
Fortsatt dialog med naturvården är lösningen av Niking - lör 28 nov 2015, 01:21
i Skogsnyheter
0 svar
1112 läst
av Niking     
lör 28 nov 2015, 01:21
Viltvårdsområden bör fungera utan tvång av Niking - fre 22 apr 2016, 23:29
i Jakt och Fiske
1 svar
1049 läst
av Niking     
fre 22 apr 2016, 23:37
GE INTE EU MAKT ÖVER SVENSKA SKOGEN. av Sweden-viking - lör 07 feb 2015, 11:48
i Skogsfastigheter
1 svar
1164 läst
av isteskog     
lör 07 feb 2015, 17:03
Klinga i stället för kedja av Uvskogen - lör 02 apr 2011, 22:02
i Skördare
4 svar
2829 läst
av tantgron     
sön 03 apr 2011, 06:47