Skogsmiljö och Trädlära

Sveaskog & FSC överens - rätt att avverka i Brännvinsberget

6 inlägg 2624 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sveaskog & FSC överens - rätt att avverka i Brännvinsberget

Torbjörn Johnsen  
#484504 Sveaskog skriver idag i ett pressmeddelande att de nu gjort en revision tillsammans sin FSC-revisor DNV GL och Skogsstyrelsen i området Brännvinsberget (Rättviks kommun). Avverkningarna har tidigare kritisertas av bl a Naturskyddsföreningen och Skydda Skogen. Nu senast i ett uppropp som Skydda skogen gör tillsammans med svenska turismentreprenörer (se mer i tråden Skydda skogen tar ny gisslan - den här gången Turismföretag) och där man anklagar Sveaskog för att avverka naturskogar i bl a Ore Skogsrike där Brännvinsberget ligger.

I en debattartikel i DT skriver representanter från Naturskyddsföreningen tillsammans med Skydda Skogen bl a:

Representanten sa att Sveaskog inte avverkat där det finns rödlistade arter – vilket vi menar är en grov lögn. Denne påstod också att det kommer att utvecklas högre naturvärden i framtidens skogar genom deras så kallade mosaikhuggning, det vill säga genom hyggen med sparade dungar.

Men inte ens magikern Joe Labero skulle kunna åstadkomma ett sådant trolleritrick. En intakt naturskog kan aldrig få högre naturvärden om man avverkar merparten av träden.


Och avslutar inlägget med:
Sveaskogs miljöövertramp och lögner ligger i tiden. Sanningsrelativism, fake news och kreativ bokföring är dagens melodi. I denna debattartikel får vi inte plats att ta upp alla floskler och lögnaktiga påståenden som Sveaskog använder sig av för att invagga svenska folket i tron om att svenskt skogsbruk tar hänsyn till miljön. Men övertrampen kommer att uppdagas. Brännvinsberget är bara toppen på isberget!


Nu har alltså området reviderats av Sveaskogs FSC-revisor och det finns enligt Sveaskog inga invändningar mot Sveaskogs avverkningar vid Brännvinsberget:

- Vi var nyligen ute med vår FSC®-revisor, DNV GL, och en representant från Skogsstyrelsen, och de kunde konstatera att vi inte har brutit mot vår FSC-certifiering vid Brännvinsberget, vare sig när det gäller naturvärdesbedömningen eller lämnad hänsyn, säger Karin Fällman, chef skogsskötsel och miljö på Sveaskog.


De delar av Brännvinsberget som avverkas är klassade som produktionsskog, inte naturvårdsskog.

Det stämmer att det förekommer rödlistade arter, främst svampar och lavar, på Brännvinsberget. Dessa sitter på död ved och stubbar som antingen skapats naturligt, exempelvis efter brand, eller av människor vid tidigare avverkningar. Men arterna förekommer främst i områden som omges av likåldriga tallar utan höga naturvärden där den döda ved som arterna behöver inte kommer att återskapas i närtid. Därför har de ingen långsiktig möjlighet att överleva oavsett om skogen brukas eller inte.

Sveaskog har valt att avsätta väl tilltagna hänsynsytor i samband med avverkning, som innehåller såväl dessa arter som den döda ved de lever på. På sikt kommer Sveaskog också att skada träd i hänsynsytorna, för att säkerställa att död ved bildas även i framtiden. Därmed säkras arternas fortlevnad i området.

- Genom att spara hänsynsytor med arter och död ved samt skada levande träd för att därigenom skapa död ved i framtiden, och avverka de områden som saknar höga naturvärden, lyckas Sveaskog balansera produktions- och miljömålen på ett bra sätt, säger Karin Fällman.


Läs hela pressmeddelandet här.   TS
Användarvisningsbild

Re: Sveaskog & FSC överens - rätt att avverka i Brännvinsber

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#484508 Det var tydligen lika grova som lögnaktiga anklagelser från naturvårdsidan. Snacka om att köra fake news.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Sveaskog & FSC överens - rätt att avverka i Brännvinsber

Värmlänning  
#484606 Heja Sveaskog som står på sig mot dessa grisar på ”miljösidan” med Kirppu i spetsen.
Så mycke dynga och lögner som våra ”motståndare” far med dagligen så är detta helt rätt tycker jag.
Sen verkar ju Sveaskog gjort ett gediget inventeringsarbete som visar på seriositet.

Användarvisningsbild

Re: Sveaskog & FSC överens - rätt att avverka i Brännvinsber

Torbjörn Johnsen  
#485321 Kirppu ger sig inte... Nytt inslag i radio, nu i SR Dalarna: http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6840497

   TS
Avatar Fallback

Re: Sveaskog & FSC överens - rätt att avverka i Brännvinsber

isteskog  
#485326 Han kommer aldrig att ge sig, möjligen om vi gör ett reservat av hela Sverige! :wink:

Användarvisningsbild

Re: Sveaskog & FSC överens - rätt att avverka i Brännvinsber

loppan  
#485470 Intressant frågeställning i ATL i dag,det är ju inte olagligt att avverka nyckelbiotoper.
Allt handlar om frivilliga överenskommelser inom skogsbranchen men miljöfundamentalisterna agerar som om det vore ett lagbrott.

http://www.atl.nu/skog/jag-vill-avverka ... kelbiotop/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).