Skogsmiljö och Trädlära

Skadesvampen Diplodia nu även i Småland

1 inlägg 1243 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skadesvampen Diplodia nu även i Småland

Torbjörn Johnsen  
#480590 Svampsjukdomen Diplodia som angriper ungtallar ser ut att ha fått brett fäste i landet. Nu konstateras den även i Kalmar län enligt Skogsstyrelsen:

Det första angreppet på beståndsnivå som konstaterades i Sverige var sommaren 2016 utanför Arlanda. I början av oktober blev det också känt att en tallungskog i närheten av Ljusdal i Hälsingland drabbats. Efter det gjordes bedömningen att svampsjukdomen sannolikt fått ett brett fäste i södra och mellersta Sverige. Utbrottet i Kalmar förstärker den bilden. Ett varmare klimat gynnar en spridning norrut i landet.

– Skogsägaren bör se över sin tallungskog och finns ett misstänkt angrepp får man gärna höra av sig till Skogsstyrelsen för att få hjälp med en bedömning, säger Ove Arnesson.

Det krävs ofta provtagning och analys hos SLU eftersom det är svårt att artbestämma Diplodia med bara ögat, Det är viktigt att omfattningen kartläggs så bra som möjligt för att få en bild över spridningen nationellt.

När sjukdomen är bekräftad kan de mest angripna träden tas ned och få ligga kvar. Under skottskjutningen bör skogsägaren undvika åtgärder eftersom sporerna sprids som mest då.


Läs mer på Skogsstyrelsens sajt

1510560071_diplodia.jpg
   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).