Skogsmiljö och Trädlära

Svampen Phytophthora hotar svenska bokskogar

3 inlägg 3028 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Svampen Phytophthora hotar svenska bokskogar

Fredrik Reuter  
#476389 Svampen phytophthora som är en algsvamp med ursprung i Asien har nu börjat sprida sig i bokskogarna i södra Sverige. Den sprids med vatten och/eller via plantskolor eller redskap som vi människor använder. Svampen attackerar främst rötterna på bokträden men orsakar också vävnadsdöd i stam och blad.

Förutom ekonomiska förluster för skogsägaren så utgör även skadan en säkerhetsrisk då träden som blir angripna kan falla.

Klimatförändringarna tros spela en stor roll i att ny sjukdomen får fäste i Svenska skogar.

Bild


Är det någon som har mer koll på detta?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6786834   TS
Avatar Fallback

Re: Svampen Phytophthora hotar svenska bokskogar

Ferguson system  
#476398 Kan legge til at sykdommen er veldig utbredt blant osp og selje, den kan også forekomme på bjørk og andre treslag.
Den trives der det er bløtt og på trær som er stresset. Ofte går den inn i treet der hvor det er skader eller sprekker, for så å tette væskegangene i yteveden. Insekter kan også være skadebærere. Alt utstyr som brukes på smittede trær bør helst rengjøres med rødsprit eller bremserens.

Det finnes tiltak man kan iverksette, og ganske enkle ting som sådan. Generelt er det ting som kan forbedre vekstvilkårene for trærne. Som f.eks å fjerne konkurranse fra andre vekster i rotsona, jordforbedring, gjødsling (naturgjødsel), og fylle på med kompost/flis i rotsona.

I USA har de midler som kan brukes mot sykdommen, men disse har jeg ikke sett i skandinavia enda.

Användarvisningsbild

Re: Svampen Phytophthora hotar svenska bokskogar

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#476402 En annan Phytophthora, P. infestans, går på potatis och orsakar brunröta och bladmögel. Den är orsaken bakom den stora svälten i Irland runt 1850 med tillhörande massutvandring till USA.
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).