Timbr - ny tjänst från SMHI som ska förutspå bärighet

 
 Svara  7 inlägg  8822 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

Timbr - ny tjänst från SMHI som ska förutspå bärighet

 
#455804 SMHI presenterar en helt ny tjänst under årets Elmia Wood. Den kallas för Timbr och består av en långtidsprognos (30 dagar) om förväntad bärighet. SMHI skriver så här om tjänsten:

Timbr är den första av flera professionella tjänster från SMHI där vi tillämpar vår kompetens inom hydrologi, klimat och metrologi tillsammans med skogligdata för att gör högupplöst prediktioner som vi hoppas kan bidra till samhällsnytta och verksamhetsnytta.

Just Timbr är extra spännande för här tar vi framför allt vår spetskompetens inom hydrologi och med bigdata-analyser gör det till en detaljerad prognos över markbärighet. Vi har med hjälp av flera av landet stora skogsbolag tittat på de problemen som uppstår när man har dåliga markförhållanden tillsammans med de miljöeffekter markskador och hög bränsleåtgång har och utifrån tätt dialog med branschen tagit fram ett verktyg och en prognos som hjälper till vid produktionsplanering för att hitta trakter med för stunden bäst markförutsättningar.

I prediktionerna tar vi bland annat hänsyn till platsens markförhållande, vattnets väg genom marken och det meteorologiska systemet för att kunna svara på frågan: Är det här en bra plats att köra på nu och det kommande veckorna. Timbr kommer i den versionen vi lanserar nu i samband med Elmia Wood om ett par veckor vara ett verktyg som framför allt riktar sig mot just de som planerar vart arbetslagen ska vara men effekten bästa möjliga förutsättningar på plats (både tiden avverkningen tar och kostnaden för bränslet när man kör på marken) kommer ju alla till nytta.

Att ha bra metod för avverkningen är ju en avgörande faktor för att minska markskadorna men att ha rätt markförutsättningar är ju också otroligt viktigt och Timbr låter helt enkelt planeraren ta proaktiva beslut som vi hoppas kommer göra att man slipper bli överraskad. Ett skogsbolag är redan igång och testar i sin verksamhet och de första testet i riktig produktion var väldigt positivt. I utvärderingen stämde prognoserna bra och produktionsledaren sa själv att det här är ju framtiden och så man ska jobba !
   TS
PW
Avatar Fallback

Re: Timbr - ny tjänst från SMHI som ska förutspå bärighet

 
#472783 Har det kommit några recensioner på detta ännu?

Användarvisningsbild

Re: Timbr - ny tjänst från SMHI som ska förutspå bärighet

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#472795 Med tanke på den låga träffsäkerheten i SMHI:s lokala prognoser, så ska man nog även ta denna tjänst med en stor nypa salt...
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Timbr - ny tjänst från SMHI som ska förutspå bärighet

 
#472823 :lol: Det är sällan vädret stämmer två dagar framåt, men det klart om dom är med och ändrar prognosen hela tiden så.. :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Timbr - ny tjänst från SMHI som ska förutspå bärighet

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#472850 Det verkar inte finnas så mycket information om tjänsten på SMHI' hemsida.
Men det är inte bara väderprognoser som bildar underlag för prognoserna. Viktigare är klimatdata, topografi och inte minst hydrologiska lokalprognoser. En lokal skur igår spelar inte så stor roll om man inte har koll på hur markvattnet förändrats under senaste veckorna.

Avatar Fallback

Re: Timbr - ny tjänst från SMHI som ska förutspå bärighet

 
#472862 Låter ju helt klart intressant och värt en chans. Hittar dock som ovanstående skriver inget dom det mer än ett pressmeddelande.

Någon annan som har ytterligare matnyttig information?

Avatar Fallback

Re: Timbr - ny tjänst från SMHI som ska förutspå bärighet

 
#473357
Niking skrev:Med tanke på den låga träffsäkerheten i SMHI:s lokala prognoser, så ska man nog även ta denna tjänst med en stor nypa salt...
/Niklas


Mnja en bra tummregel brukar ju va att motsatt vad dom säger gäller. Regn = sol :)
Så de kanske funkar med samma på de här.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Årsringar ska förutspå brandrisk av Torbjörn Johnsen - fre 10 mar 2017, 12:01
i Skogsmiljö och Trädlära
0 svar
5143 läst
av Torbjörn Johnsen     
fre 10 mar 2017, 12:01
Ger lång boggie bättre bärighet? av Maldas - ons 28 nov 2012, 18:53
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

123
42 svar
24422 läst
av Hema     
ons 12 jul 2017, 17:24
Underhåll av bra skogsbilväg men utan bärighet. av Tåndemåla - mån 19 dec 2016, 18:34
i Logistik, Transport

1 ... 678
106 svar
34261 läst
av torpöbo     
fre 22 sep 2017, 19:31
Bärighet logbrygga? av widetrak - tis 03 okt 2017, 19:09
i Servicebyggnader
6 svar
2387 läst
av Mrpatric     
ons 04 okt 2017, 20:08
Långtidprognos för vinters väder och bärighet genom tjäle av bgl - mån 11 dec 2017, 20:59
i Avverkning (slutavverkning)
2 svar
1335 läst
av tallen100     
mån 11 dec 2017, 21:25
Annonser