Fri utveckling som skötselmodell

 Svara  6 inlägg  6311 visn.  2 följer
Användarvisningsbild

Fri utveckling som skötselmodell

 
#444343 En katastrof för skogen att när skötselmodell "Fri utveckling" tillämpats på naturreservat. Man kan ju lätt få lite egen panik med skog gränsande till granskogsreservat!

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?ProgramId=406   TS
Selm 2019
Avatar Fallback

Re: Fri utveckling som skötselmodell

 
#444354 Vet flera "reservat" här i Hälsingland där rågrannarna råkat ut för granbarkborre tack vare "fri utveckling". Ersättning från staten (länsstyrelse) har det inte varit fråga om ....... :x

Användarvisningsbild

Re: Fri utveckling som skötselmodell

 
#444359 Jag har för mig att jag läst nån stans att grannar till reservat gick på eget bevåg ut i reservaten och högg upp vindfällor. Någon mer som känner igen detta?

Användarvisningsbild

Re: Fri utveckling som skötselmodell

 
#444365
isteskog skrev:Vet flera "reservat" här i Hälsingland där rågrannarna råkat ut för granbarkborre tack vare "fri utveckling". Ersättning från staten (länsstyrelse) har det inte varit fråga om ....... :x

Det kan jag skriva under på, tyvärr av egen erfarenhet :sad:

Avatar Fallback

Re: Fri utveckling som skötselmodell

 
#444387 Det är bedrövligt att Statens experiment som drabbar enskilda skogsägare inte ersätts! :evil:

Användarvisningsbild

Re: Fri utveckling som skötselmodell

 
#444518 http://www.lantbruk.com/skog/fortsatt-b ... rre-i-norr

Skogsstyrelsen är missnöjt med skogsbrukets insats för att bekämpa granbarkborrar i delar av Norrland. Däremot är läget bra i Götaland där det särskilda bekämpningsområdet föreslås tas bort.

Läs också
Granbarkborren förökar sig allt snabbare
I dag finns det kvar två särskilda bekämpningsområden i Sveriges skogar. Det ena omfattar stora delar av Götaland och infördes efter stormarna Gudrun och Per. Enligt Skogsstyrelsen bedöms läget för skadegörare vara normalt där och därför vill man ta bort de skärpta reglerna i skogsvårdslagen.

Medelpad värst drabbat
Det andra bekämpningsområdet infördes efter stormarna Hilde och Ivar i norra Sverige. Området omfattar delar av Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län. I Medelpad, som är det värsta drabbade delområdet, dödades granar motsvarande cirka 500 000 skogskubikmeter i år och i fjol.

Eftersom hotet om angrepp av granbarkborre i området finns kvar inför sommaren 2017 vill Skogsstyrelsen ha kvar bekämpningsområdet där. I området gäller särskilda regler enligt föreskrifter och råd i skogsvårdslagens paragraf 29.

"Uppenbara problem att följa lagens krav"
Men myndigheten nöjer sig inte med det utan vill även ha en dialog med skogsbruket i bekämpningsområdet för att skapa ett bättre skogsskyddsarbete och mer maskinell beredskap.

– Branschen har haft uppenbara problem att följa lagens krav på att snabbt få ut stormfällt virke, mängden vedvolym får max vara högst tre kubikmeter per hektar i bekämpningsområdet. Det är viktigt att få tillstånd en bättre beredskap inför nya stormfällningar och det vill vi få igång en dialog kring, säger Hasse Bengtsson, projektledare på Skogsstyrelsen.

Ändringen av bland annat bekämpningsområdena går i dagarna ut till branschen och myndigheter på remiss. Svaren ska vara inne före julafton och beslut fattas av Skogsstyrelsens styrelse i februari.

http://www.lantbruk.com/skog/lansstyrel ... utveckling

Efter stormen Gudrun för tolv år sedan rådde principen om fri utveckling i urskogsreservat. Det visade sig vara förödande. Granbarkborren massförökade sig och dödade mycket av den gamla granskogen i naturreservaten. Nu backar länsstyrelsen i Växjö.

Läs också
Fortsatt bekämpning av granbarkborre i norr
Det var beslutet att låta tusentals vindfällen ligga kvar som gjorde miljön gynnsam för granbarkborren att frodas i, uppger Sveriges radio.

Granbarkborren angrep sedan i stor skala skog både i och utanför reservaten. I Kråketorpskogens naturreservat har nästan all gammal granskog dött.

Fri utveckling inget krav
Länsstyrelsen blev tvungen att stänga reservatet eftersom det var farligt att gå in i skogen på grund av fallrisken från alla döda träd.

När länsstyrelsen i Växjö bildar nya reservat har de inte längre med kravet om fri utveckling och allt som blåser ner behöver inte ligga kvar.

Träden sprängs bort
Nu arbetar länsstyrelsen med att spränga bort de döda träden, eftersom det är för farligt att fälla med motorsåg eller maskin, och skogen längs med promenadstigarna är nu säker.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Fri retur på Volvo BM av BjornE - mån 13 feb 2012, 20:51
i Traktorer och processorer
11 svar
6964 läst
av BjornE     
lör 25 feb 2012, 19:42
Fri parkering förbjuds i Norge? av boksson - mån 20 aug 2012, 13:03
i Öppna kategorin
7 svar
4641 läst
av Famag     
lör 03 mar 2018, 11:45
Fri sektionsbildning i viltvårdsområden av Niking - lör 25 okt 2014, 03:07
i Jakt och Fiske
1 svar
1474 läst
av isteskog     
lör 25 okt 2014, 07:13
Valtra "fri retur" av valtra a 72 - mån 26 okt 2015, 18:27
i Traktorn i skogen

12
18 svar
7887 läst
av Forestboy     
tor 09 mar 2017, 05:20
Ekonomiska Kartan är nu fri att ladda ner 🗺 av Fredrik Reuter - mån 01 okt 2018, 08:51
i Skogsfastigheter
12 svar
10654 läst
av halvproffs     
ons 03 okt 2018, 05:57