Skogsmiljö och Trädlära

Skogens sociala värden - projekt vid Umeå Universitet

1 inlägg 4352 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogens sociala värden - projekt vid Umeå Universitet

Torbjörn Johnsen  
#438221 Umeå universitet driver ett projekt om hur skogens upplevelsevärden (sociala värden) tas in i det formella skyddet av skog idag enligt ett pressmedelande. Projektet finansieras av Skogssällskapet. Projektledaren Terese Bjärling menar att det behövs tydligare policys och riktlinjer inom Skogsstyrelsen, om skogsägare verkligen ska få information om att möjligheten med naturvårdsavtal för sociala värden finns.


Några av slutsatserna i projektet:

-Det behövs mer information och utbildning om skogens sociala värden för skogsägare.

-Stat och myndigheter borde bli mer aktiva i arbetet med skogens sociala värden.

-Naturvårdsavtalen för skogar med höga sociala värden är framförallt utformade för tätortsnära skogar och riskerar att sakna relevans på glesbygden.

-Skogsägarna är positiva till ekonomiska styrmedel och frivilliga avtal för att sociala värden i skogen ska främjas. Däremot vill de inte ha någon lagstiftning inom området.

-Skogsägare på glesbygden lyfter enskildhet/avskildhet och tystnaden/skogens ljud som ett viktigt socialt värde – ett nytt område som inte direkt lyfts fram i nationella policys.

-Samägande och ett litet innehav fördes fram av skogsägarna som begränsningar i arbetet med sociala värden. På små skogsfastigheter tyckte skogsägaren att det var svårare att utveckla de sociala värdena, och samägande sågs som en begränsning då det kräver samsyn och samarbete mellan delägarna.
   TS
Skogssällskapet, ser du potentialen i din skog?
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).