Skogsmiljö och Trädlära

Ornitologer uppmanar regeringen att gynna hyggesfritt

5 inlägg 1932 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ornitologer uppmanar regeringen att gynna hyggesfritt

Fredrik Reuter  
#418722 Christer Johansson och Dennis Kraft från Sveriges ornitologiska förening skriver idag i ett debattinlägg på Altinget (länk längre ner) att artskyddsförordningen är utsatt för skrämselpropaganda när det bl a talas om att förordningen kan omöjliggöra skogsbruk och hotar äganderätten.

De rekommenderar också i debattinlägget Regeringen att gynna hyggesfria metoder framför kalhyggesbruket i det kommande nationella skogsprogrammet.
Anledningen till detta är enligt debattörerna att;

Åtskilliga rapporter visar att antalet rödlistade arter i skogen är oacceptabelt högt och att detta huvudsakligen beror på den dominerande kalhyggestekniken


Det har också lyfts röster om att artskyddsförordningen idag är för stark och bör ses över, detta motsätter sig debattörerna kraftigt.

http://www.altinget.se/artikel/en-natio ... ns-granser   TS
Avatar Fallback

Re: Ornitologer uppmanar regeringen att gynna hyggesfritt

isteskog  
#418769 Det är lätt att ställa krav på andras egendom ... :evil:

Avatar Fallback

Re: Ornitologer uppmanar regeringen att gynna hyggesfritt

Hema  
#418798 Arterna som trivs och frodas på hyggena då, är de mindre värda?

Användarvisningsbild

Re: Ornitologer uppmanar regeringen att gynna hyggesfritt

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#418800 Ja, så länge de inte är rödlistade...
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Ornitologer uppmanar regeringen att gynna hyggesfritt

Älgfoderodlare  
#418842 Tyvärr kan det väl vara så i naturen, att det som det finns för mycket av har gynnats på ett felaktigt sätt. Samtidigt har vi som människor lite svårare att uppskatta det som finns i stor mängd, utom pengar. Kanske just därför som det finns så få bra skötta blandskogar. De är både svårare att sköta, vi ser inte dess rätta värde o vi har inte tid att vänta på att värdet skall falla ut till vår fördel. Och allt som då ev. kan påverka värdes utvecklingen, önskar vi behöva bekosta mindre av. Det är väl lite därför svenska naturvårdsivrare, helst tar över välvårdat skog utan att behöva betala för den. För att själva inte behöva vara en del i att skapa dessa värden via arbete o tid, om något finns att bara ta över. Men att sen gnälla om något saknas i just detta område. Då ALLT inte kan trivas överallt ! Och det är väl också därför mer insatser behövs för att hitta områden som VERKLIGEN har ett skyddsvärde för arter som kan missgynnas när vi inte har facit hur naturen fungerar överallt. För någon lär ha sagt; "Om inte Skatan var så vanlig, hade nog många tyckt att det skulle ha varit Sveriges vackraste fågel" ! Skog är ju som oftast värdefullast för den som äger o de som bebor den. Då borde det ju vara viktigast att eftersträva, att just dessa också får behålla sina inbördes högsta värden, av att den finns.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).