Skogsmiljö och Trädlära

Svenska skogsägare är naturvårdare och klimaträddare.

1 inlägg 596 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Svenska skogsägare är naturvårdare och klimaträddare.

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#407903 Svenska skogsägare är naturvårdare och klimaträddare.

Svenska skogsägare är naturvårdare och klimaträddare.

Svensk skog gör mycket stor nytta för klimatet. Totalt binder den svenska skogsnäringen mellan 60-70 miljoner ton koldioxid varje år. Beroende på hur man räknar klimatkompenserar Sveriges skogar därmed för mellan 70-100 procent av svenskarnas koldioxidutsläpp. Och det är den växande skogen som tar upp mest koldioxid, gammal skog som har avstannat i tillväxt avstannar också i att ta upp koldioxid. För att göra störst klimatnytta måste skogen alltså brukas aktivt genom planerad skötsel och nyplantering. I ökande utsträckning kommer nu fossilfria bränslen, baserade på bland annat skogsråvara, som helt kan ersätta diesel och bensin.

Det finns ideella organisationer som tror att de gör klimat- och naturvärdesnytta genom att systematiskt inventera skog i syfte att stoppa avverkningar. Tyvärr kan det bli så att man på det här sättet istället slår krokben för markägaren och förhindrar nödvändiga investeringar och den ekonomiska driften i företaget. Det är mycket bra att allmänheten intresserar sig för skog och natur, men kom gärna och prata med markägaren direkt och i en positiv anda. Då kan vi tillsammans komma längre i ambitionen att bedriva ett hållbart skogsbruk med höga naturvärden och största möjliga klimatnytta.   TS
Skogssällskapet, ser du potentialen i din skog?
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).