Skogsmiljö och Trädlära

HANDBOK för inventering av NYCKELBIOTOPER

5 inlägg 3207 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

HANDBOK för inventering av NYCKELBIOTOPER

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#382583 Skogsstyrelsen har gett ut en handbok : HANDBOK för inventering av NYCKELBIOTOPER

Har just hittat den och inte hunnit läsa hela boken men några utdrag blir man mörkrädd av:

Om Markägare och skogliga tjänstemän.

Om kontakt med markägaren ska tas innan inventeringen startas eller ej får avgöras från fall till fall och avgörs av respektive distrikt. I ett inventeringsområde med många små markinnehav är det praktiskt omöjligt att ta personlig kontakt med samtliga. Däremot bör kontakt tas med stora markägare, vars kunskaper om sin egen skog bör vara till stor nytta. Ett sätt att nå alla skogsägare är att skicka ut ett brev till de markägare som kommer att beröras av inventeringen och kort berätta om projektet. Man bör också försöka skapa positiva attityder till nyckelbiotoperna och naturvården genom att utnyttja lokal massmedia. Skogliga tjänstemän, till exempel virkesköpare hos skogsägarföreningar och bolag är en viktig grupp som också kan bidra med värdefull information.


Ideella naturvården.

Naturvårdens olika organisationer, inklusive ämnesinriktade föreningar som till exempel botaniska sällskap och fågelföreningar, såväl lokalt som regionalt är det naturligt att samarbeta med. Dessa organisationer är en resurs och tillgång som det är nödvändigt för inventeringen att ha goda kontakter med. Människor som är aktiva i den ideella naturvården rör sig mycket i markerna och kan ibland tipsa om tänkbara nyckelbiotoper. Erfarenheten har visat att mycket av den kunskap som finns i ideella föreningar inte är tillgänglig på annat håll, såsom trycksaker eller databaser. Sådan information kan alltså bara fås genom personlig kontakt.

Är det ett angivarsamhälle Skogsvårdsstyrelsen nu vill införa mot små privata skogsägare??
Anser man verkligen att skogsägare är för dumma för att få information och dela med sig av vår kunskap??

Äganderätt Handbok nyckelbiotoper.pdf
   TS
Användarvisningsbild

Re: HANDBOK för inventering av NYCKELBIOTOPER

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#382598 Lägg sedan ihop handboken med Naturskyddsföreningen gör ditt virke osäljbart så börjar det bli riktigt otrevligt för oss skogsägare. :evil: :evil:
/Niklas

Avatar Fallback

Re: HANDBOK för inventering av NYCKELBIOTOPER

isteskog  
#382619 Förvånar mig inte ett dyft! Skogsstyrelsen verkar förorda naturintressena före en bra dialog med skogsägarna.
Det vore kanske för mycket att hoppas på att Herman Sundkvist återger Skogsstyrelsen dess rätta mening: Hjälpa och bistå skogsägarna i deras skogliga frågor ....... :???:

Användarvisningsbild

Re: HANDBOK för inventering av NYCKELBIOTOPER

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#382641 Det är alldeles för många biologer och annat löst folk på Skogsstyrelsen, vilket f.ö. framgår av dess tidskrift.

Det borde ställas hårdare anställningskrav på skogsbrukskompetens hos Skogsstyrelsen.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: HANDBOK för inventering av NYCKELBIOTOPER

Gurras  
#382645 Det här börjar kännas otäckt! Våra myndigheter infiltrerade av naturvårdsfolk kapar äganderätten enligt den sk. salamiprincipen. Stegvis och i takt med den ökande urbaniseringen försvinner förståelsen för brukande och pekpinnarna blir fler. Jag skulle vilja få till stånd någon form av juridisk koll på om det Skogsstyrelsen mfl sysslar med är lagligt. LRF borde ju ta tag i problemet men den organisationen känns väldigt uddlös! Kan skogsforum göra en utredning i ämnet? Ev sponsring från oss på forumet borde väl gå att få till då den här frågan känns extremt angelägen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).