Skogsmiljö och Trädlära

Bränn inte upp skogen i onödan

8 inlägg 3270 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bränn inte upp skogen i onödan

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#374260 http://norran.se/asikter/debatt/brann-i ... dan-533944
1455688272_833033-arlima_mw980.jpg

Publicerad idag 04:58
Debatt. För att leva i framtiden behöver mänskligheten tre saker; mat, energi och råvaror att tillverka grejer av. Skogen gör sig bäst i just det där med att göra grejer.


Klimatavtalet i Paris är en väckarklocka för världens alla länder.

GRUNDEN FÖR ETT HÅLLBART SAMHÄLLSBYGGANDE MED BIOEKONOMI ÄR ATT ERSÄTTA FOSSILA RÅVAROR MED FÖRNYBARA ALTERNATIV.
Nu är det dags att gå från ord till handling och snabbt ersätta fossila råvaror med förnybara alternativ. Råvaror som inte reproduceras i naturen skadar klimatet och kommer förr eller senare att ta slut. Vi lever på en ändlig planet.

Här fyller ett aktivt svenskt skogsbruk en viktig roll eftersom förnybara produkter från skogsråvara nu blir Sveriges globala bidrag i att dämpa klimatförändringen. Men lösningen består inte i att elda upp skogen i stället för oljan. Samhället behöver lyfta blicken och inse att det inte bara är energin som ska ersättas.

För att leva i framtiden behöver mänskligheten tre saker; mat, energi och råvaror att tillverka grejer av. Skogen gör sig bäst i just det där med att göra grejer. Träd ska primärt användas till att substituera sådana saker som i dag görs av olja, stål och betong.

De flesta vet att skog är det mest klimatsmarta byggmaterialet, men skog kan dessutom via förädling i bioraffinaderier ersätta allt vi i dag gör av olja, som till exempel kläder eller färger. Se därför skogen inte enbart som ett sätt att lösa framtida energibehov.

Det finurliga med produkter skapade från skogsråvara är att när de inte längre behövs eller gått sönder kan de omformas till energi.

Det finns dock krafter inom EU som vill lagstifta om i vilken ordning skogens produkter ska användas, den så kallade kaskadprincipen. Detta är helt fel väg att gå, vi måste nämligen vara öppen för att skogens produkter på olika ställen används till olika saker och att det dessutom varierar över tid.

Lösningen går inte via lagstiftning utan genom handlingsfrihet, behov och innovation. I framtiden kan vi vara säkra på att vi kommer att få se helt nya produkter från skogen. Grejor och klimatsmarta produkter som vi i dag inte ens visste att vi efterfrågade.

Lagstiftning om kaskadprincipen skulle därför kunna sätta käppar i hjulen för en övergång till en bioekonomi. Grunden för ett hållbart samhällsbyggande med bioekonomi är att ersätta fossila råvaror med förnybara alternativ. Här har skogen en nyckelroll.

Den växande skogen kan genom fotosyntesen binda all den koldioxid vi släpper ut i Sverige. Genom att exportera varor från skogen, som ersätter fossila produkter i andra länder, får vi inte enbart exportintäkter till landet. Vi kan även påverka andra länders klimatarbete, som inte har samma tillgång på skog, på ett positivt sätt. Vi kan helt enkelt exportera klimatnytta.

Samtidigt behöver skogsbruket bli bättre på att tala om för allmänheten om alla insatser som görs för att bejaka skogens alla värden. De insatser som görs inom den gemensamma dialogen för god miljöhänsyn lyfter till exempel fram skogens rekreationsvärden på helt nya sätt. Stora insatser görs för att utveckla miljöhänsynen och beakta skogens kulturmiljövärden.

Skogsbruket behöver även bli bättre på att sprida kunskap om skogens klimatnytta och verka för ett mer variationsrikt skogsbruk. Vi på Norra Skogsägarna kommer att göra det genom att utveckla helt nya kunskapstjänster och tydligare beakta och lyfta fram skogens olika ekosystemtjänster.

Nu när vi i Sverige har en möjlighet att ta täten i kampen om klimatet gäller det att skapa en bioekonomi som inte går direkt från skog till energi, utan från skog till produkt och i slutändan till energi.

Klarar vi det så kommer inte bara klimatet att må bra, vi kommer även att få ett blomstrande ekonomiskt klimat i Sverige.

Det som krävs är förutsättningar för ett konkurrenskraftigt skogsbruk med långsiktiga politiska spelregler. På så sätt ges skogsägare möjlighet att även i framtiden investera i god skogsvård, klimatnytta och miljöhänsyn till nytta för hela samhället.

Pär Lärkeryd
vd Norra Skogsägarna

Torgny Hardselius
ordförande Norra Skogsägarna   TS
Användarvisningsbild

Re: Bränn inte upp skogen i onödan

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#374294 Hur vida skogen ska eldas upp direkt eller först bli råmaterial och sedan eldas upp beror ju helt och hållet på priset för råvaran.

Det var väl inte så länge sedan som färdigsågad klentimmer flisades ner i panik för att bli biobränsle...
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Bränn inte upp skogen i onödan

Tjita1  
#374297 Sen beror det väl lite på virket också. Svårt att göra nåt av grot, bark och krokiga stammar tillexempel, det som faktiskt går att använda används väl redan som virke? Är det inte väldigt lite "bra" timmer som blir bränsle, annat än ved till villor, men det torde ju vara en väldigt liten del också?

Användarvisningsbild

Re: Bränn inte upp skogen i onödan

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#374298 Det går ju att flisa ner krokigt virke och göra plywood e.dyl. med flisen också...

Men det beror ju på vad som lönar sig för markägaren.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Bränn inte upp skogen i onödan

Bosse1  
#374575 Som det stod:
Från skog till produkt och i slutändan till energi :sad:
Läser jag som:
Pressa råvaran genom det eländiga "massaved prisfiltret" för att sedan inte dela med sig av mervärdet på energisidan :ugeek:

Avatar Fallback

Re: Bränn inte upp skogen i onödan

jannee  
#374581 Elda upp så mycket du bara kan, förhoppningsvis blir då efterfrågan på det som inte eldas upp högre = kanske vi någon gång kan få något så när vettigt betalt för råvaran :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Bränn inte upp skogen i onödan

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#374583
Tjita1 skrev:Sen beror det väl lite på virket också. Svårt att göra nåt av grot, bark och krokiga stammar tillexempel, det som faktiskt går att använda används väl redan som virke? Är det inte väldigt lite "bra" timmer som blir bränsle, annat än ved till villor, men det torde ju vara en väldigt liten del också?


Vid högkonjunktur på sågsidan sågar man lite klenare virke, vid högkonjunktur på biobränsle flisar man lite grövre virke.

Tycker också att man skall sälja dit det betalar sig.

Avatar Fallback

Re: Bränn inte upp skogen i onödan

uffejohan  
#374587 Ja det är då märkligt att vi inte ens hänger med konsumentprisindexet med skogspriserna trots att vi sitter på den verkliga resursen, d.v.s. råvaran. Jag gick tillbaka till 1971 då jag gjorde första avverkningen på min fastighet med 4000 m3sk. Indexutvecklingen sedan dess är 7.04. Omräknat pris på avverkningen skulle då vara nästan 650 kr per m3sk idag. Priset på fastigheten har dock ökat mer än index. Detta innebär ju att en ny köpare som ska betala marknadspris för en fastighet får betala mer och får ut mindre, alltså mer på nöjeskontot än i plånboken.....

Annons:
Eco Log skördaraggregat
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).