Skogsmiljö och Trädlära

”Skyddandet av skog bör ske på markägarnas initiativ”

2 inlägg 1494 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

”Skyddandet av skog bör ske på markägarnas initiativ”

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#374043 http://www.folkbladet.nu/1563424/skydda ... -initiativ

NYHETER. Norra Skogsägarna vill se flera förändringar för hur reservatsbildningen fungerar, bland annat tycker de att den bör ske på markägarnas initiativ.


– Vi vill att det huvudsakliga arbetssättet för skydd av skog ska ske på markägarnas initiativ och att ersättningssystemet ses över, säger Jonas Eriksson näringspolitisk strateg på Norra Skogsägarna.
Norra Skogsägarna ser positivt på kometprogrammet som var ett experiment mellan 2010 och 2014. Syftet med experimentet var att markägarna själva skulle ta kontakt med länsstyrelsen eller Skogsstyrelsen om de ville skydda skog. I dag har en ny omgång av kometprogrammet dragits i gång för hela Sverige. Men redan under försöksperioden kritiserades programmet av att få kände till eller utnyttjade det.
”Prioritera initiativ”
– Men jobbar länsstyrelsen med att hitta mark samtidigt som markägare kan söka själva så faller ju poängen med kometprogrammet, säger Jonas Eriksson.
Varför ska det ligga på markägarnas initiativ?
– På så sätt kan konflikter undvikas genom att man arbetar med markägare som verkligen vill skydda skogen.
Finns det inte en risk med få sökande?
– Fungerar inte det, då kan man fortsätta arbeta som man har gjort tidigare, men vi vill att myndigheterna i första hand ska prioritera skogsägarinitiativ.
Men han vill att det ersättningssystemet bör göras om på sikt.
Hur vill ni att ett omfördelningssystem ska se ut?
– Vi vill att det ska finnas olika ersättningspaket, så att markägarna får en palett med olika verktyg de kan välja mellan. Om markägarna fick en årlig ersättning, som ett arrende, skulle myndigheternas resurser räcka till större arealer, samtidigt som även kommande generationer får del av ersättningen, säger han.
Men Norra Skogsägarna känner väl till länsstyrelsens resursbrist.
– Det är genomgående för hela landet att skötseln av obrukade områden är eftersatt och att det inte finns tillräckligt med pengar, säger Jonas Eriksson.   TS
Användarvisningsbild

Re: ”Skyddandet av skog bör ske på markägarnas initiativ”

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#374194 Självfallet ska bildandet av reservat etc. enbart ske på markägarens initiativ. Det är ju elementärt, om vi ska ha någon äganderätt värt namnet.
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).